Hlavní obsah

Členové mexického gangu přiznali vraždy studentů

– Acapulco (Mexiko) • Aktualizováno

Dva členové zločineckého gangu v Mexiku se přiznali k zabití 17 ze 43 studentů, kteří se pohřešují od jejich nedávného střetu s policií na jihu země. Sdělil to prokurátor tamního státu Guerrero. Uvedl, že v oblasti se našel hromadný hrob s 28 těly. Potrvá ale podle něj nejméně dva týdny, než se potvrdí, zda se jedná o těla zmizelých studentů.

Foto: Eduardo Verdugo, ČTK/AP

Maskovaní policisté na hlídce u města Iguala

Článek

Vyšetřovatelé našli v sobotu u jihomexického města Igualy čerstvé hroby se zuhelnatělými ostatky těl desítek lidí. Zpráva o hrůzném nálezu přišla v době, kdy se v této oblasti už více než týden hledá 43 studentů, kteří jsou pohřešováni po násilných střetech s policií.

Ostatky se našly v pytlích v šesti hrobech vykopaných na svahu vedle kamenité cesty na okraji města Iguala, kde ke střetům se studenty došlo. Prokuratura v sobotu novinářům řekla, že úřady poslaly ostatky k prozkoumání, a slíbila nález brzy upřesnit.

Foto: Alejandrino Gonzalez, ČTK/AP

Voják u jihomexického města Igualy nedaleko místa, kde byl objeven hromadný hrob

Při nedávných střetech vysokoškoláků s policisty kvůli právům učitelů v Iguale zemřelo šest lidí a dalších 25 bylo zraněno. Svědci tvrdí, že po krveprolití odvezla policejní auta desítky zatčených studentů pedagogické školy neznámo kam. Někteří z odvezených se poté ukryli a po pár dnech kontaktovali své příbuzné.

Úřady později kvůli kontroverznímu zásahu zadržely 22 policistů a vydaly zatykač na uprchlého starostu města. Blízcí pohřešovaných studentů stále doufají, že jsou naživu a jen se skrývají v obavě z postihu. Jejich 14 kolegů se také zprvu pohřešovalo, pak ale o sobě dali vědět.

V Mexiku od roku 2006 zemřelo násilnou smrtí na 80 tisíc lidí a dalších 20 tisíc se pohřešuje. Právě stát Guerrero, kde leží i známé Acapulco, patří k oblastem, které jsou nejvíce postiženy vlnou násilí spojeného s obchodem s drogami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám