Hlavní obsah

Další blamáž ochranky: Do výtahu s Obamou se dostal ozbrojený muž

Ochranka prezidenta USA Baracka Obamy si připsala další bezpečnostní selhání. Do výtahu, ve kterém jel šéf Bílého domu, nastoupil ozbrojený muž, navíc byl v minulosti odsouzený za ublížení na zdraví a útok, uvedla BBC.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

Incident se stal 16. září, když byl Obama na návštěvě Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v Atlantě. Informace o něm se ale dostaly na veřejnost teprve v úterý, několik hodin poté, co vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů „griloval“ šéfku prezidentovy ochranky Julii Piersonovou kvůli jinému případu, kdy bývalý americký voják pronikl s nožem v kapse do Bílého domu. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Představitel Tajné služby Spojených států, která má ostrahu Obamy na starosti, incident ve výtahu potvrdil, odmítl ho ovšem podle BBC dál komentovat. Případ ale porušuje protokol, podle něhož v přítomnosti prezidenta mohou zbraň nosit jen členové tajné služby.

Obama po otevření dveří výtahu odešel na jednání. Agenti začali muže vyslýchat poté, co si všimli, že si prezidenta natáčel na telefon. Prověřili ho v databázi. Podle listu The Washington Post zjistili, že byl třikrát odsouzen kvůli napadení a ublížení na těle.

Ve chvíli, kdy na místo dorazil nadřízený muže, ochranka ještě víc zpozorněla. Vyzval ho totiž, ať odevzdá zbraň a ukázalo se, že v budově pracoval jako člen bezpečnostní služby. Událost se dál vyšetřuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám