Hlavní obsah

Evropa se nepoučila, řekl Zaorálek v OSN o Ukrajině

New York

Hlavním úkolem mezinárodního společenství je zajištění globální bezpečnosti, ale rovněž i lidské důstojnosti a prosperity. V projevu na Valném shromáždění OSN to v sobotu řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na půdě OSN

Článek

Podle ministra se Evropané nepoučili z následků dvou světových konfliktů, když v části starého kontinentu je opět válka. Upozornil tak na situaci na Ukrajině, kde i přes proklamované příměří je podle Zaorálka stále v kompetenci mezinárodního společenství hledat prostředky k uklidnění konfliktu.

Ministr vyjádřil znepokojení nad zhoršováním bezpečnostní situace v severním Iráku. "Jak jsme v současné době svědky v Iráku, terorismus nabyl nového rozměru a my mu musíme čelit s maximální rozhodností. Proto vítáme strategii (amerického) prezidenta Baracka Obamy, stejně jako další významné mezinárodní aktivity v této oblasti," prohlásil Zaorálek.

K situaci v Sýrii zopakoval stanovisko, že jediným způsobem, jak dosáhnout stabilního míru a zajištění bezpečnosti a zákonných práv obyvatel, je vyjednání politického urovnání mezi syrskou vládou a demokratickou opozicí.

Podle Zaorálka je za konflikty ve světě zapotřebí "hledat příčiny a usilovat o jejich odstranění". "V této souvislosti je často vidět, že vyplývají ze zoufalství a z nedostatku základních potřeb nezbytných pro zajištění lidské důstojnosti," upozornil ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám