Hlavní obsah

Ortodoxní židé odmítli v letadle sedět vedle žen

V noční můru se proměnil let z New Yorku do Tel Avivu pro ty, kdo ve středu cestovali společně se skupinou ultraortodoxních židů, příslušníků nejkonzervativnějšího směru charedim. Ti totiž odmítali v letadle sedět vedle žen. Let nabral zpoždění.

Foto: Profimedia.cz

Ortodoxní židé. Ilustrační foto

Článek

Ortodoxní věřící chtěli v Izraeli oslavit příchod Nového roku Roš ha-šana. Potíže nastaly už při nastupování do letadla izraelských aerolinií El Al.

„Lidé stáli v uličkách a odmítli dále postupovat do letadla,“ řekl jeden z cestujících. Muži totiž odmítali sedět vedle žen, jak jim to přikazuje jejich přesvědčení, a tak po nich žádali, aby si vyměnily sedadla. Některým za to dokonce nabízeli peníze. Ne všechny ale přesvědčili, zvláště ne ty ženy, které cestovaly se svými partnery.

Věřící tak zůstávali stát v chodbičce, dokud se situace nevyřešila k jejich spokojenosti. To už ale mělo letadlo značné zpoždění.

„Chtěla jsem jít na toaletu, ale to bylo nemožné,“ popsala dlouhé čekání na odlet jedna pasažérka a dodala, že cesta byla „jedenáctihodinovou noční můrou“.

Pod terčem kritiky se charedim před časem ocitli také ve Velké Británii, kde vyvěsili plakáty s doporučením, na které straně chodníku by se ženy měly zdržovat, aby se s nimi muži nepotkávali.

Plakáty označené úřady i veřejností za nepřijatelné byly okamžitě odstraněny a místo nich byly vyvěšeny povzbudivější cedule, které hlásaly: „Ženy, neváhejte chodit, kudy se vám zachce. Je rok 2014!”.

I ty ovšem později ortodoxní věřící odstranili.

Reklama

Výběr článků

Načítám