Hlavní obsah

Islámský stát plánoval útoky na metro v USA a Francii, tvrdí irácký premiér

– New York • Aktualizováno

Islámský stát (IS) plánoval útoky na podzemní dráhy v Paříži a amerických městech. Podle iráckého premiéra Hajdara Abádího, který je v New Yorku, kde se účastní Valného shromáždění OSN, to uvedli při výsleších zajatí bojovníci IS, napsala agentura Bloomberg.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Irácký premiér Hajdar Abádí

Článek

„Dnes, když jsem tady, jsem dostal přesné zprávy z Bagdádu, kde zadrželi několik jednotlivců. Jsou tu sítě plánující v Iráku útoky na metra v Paříži a USA,“ prohlásil Abádí.

Dokumenty podle něj ”vypadají důvěryhodně,” uvedla agentura Reuters. Za spiknutím stojí američtí a francouzští bojovníci v řadách Islámského státu, upřesnil irácký premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Abádího Irák získané informace předal vládám Spojených států a Francie. Dodal, že si není jist, zda je hrozba útoku aktuální, ale síť podle něj rozbita nebyla.

Bílý dům Abádího informace odmítl potvrdit s tím, že musí být podrobeny důkladnému rozboru. Paříž zatím záležitost nekomentovala.

„Viděli jsme zprávy o výrocích premiéra Abádího,” řekla mluvčí Bílého domu Caitlin Haydenová. „Nepotvrdili jsme takovéto spiknutí a budeme muset přezkoumat veškeré informace od našich iráckých partnerů, než k nim zaujmeme postoj," dodala.

Newyorská policie uvedla, že o Abádího varování ví. „Jsme v úzkém kontaktu s FBI a dalšími federálními partnery při hodnocení těchto konkrétních hrozeb,” řekl podle Reuters John Miller z odboru zpravodajství a boje proti terorismu newyorské policie. „New York normálně funguje se zvýšeným stupněm bezpečnosti a my jej denně upravujeme na základě našeho hodnocení informací, které získáváme,” dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdské jednotky svádějí tvrdé boje s radikály z IS u syrsko-tureckých hranicVideo: Reuters

Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby před dvěma dny při zahájení spojeneckých náletů na postavení islamistů v Sýrii oznámil, že údery jsou vedeny, aby se předešlo plánovaným útokům v USA a jiných západních zemích. [celá zpráva]

Nálety mířily mimo jiné na málo známou skupinu Chorásán, v níž působí veteráni teroristické sítě Al-Káida.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám