Hlavní obsah

Americký ministr spravedlnosti oznámil rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder ve čtvrtek oznámil svou rezignaci. Na tiskové konferenci pořádané společně s prezidentem Barackem Obamou uvedl, že z funkce po šesti letech odstoupí. Podle spekulací tisku je hlavním důvodem zdravotní stav.

Foto: Reuters

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder na snímku ze srpna

Článek

Prezident označil Holdera za "oddaného" státního úředníka a oznámil, že ministr setrvá v ministerské funkci nejen do jmenování nástupce, ale až do doby, než jeho nominaci potvrdí americký Senát.

Třiašedesátiletý Holder, považovaný za blízkého Obamova spojence, by podle listu The Washington Post mohl z funkce odejít po listopadových parlamentních volbách.

Politik zamířil v únoru do washingtonské nemocnice, když se mu náhle zatočila hlava a měl výrazně zrychlený tep. Byl sice rychle propuštěn, podle amerických médií však poté oznámil, že šlo zřejmě o znamení, aby více času věnoval své rodině.

The Washington Post minulý týden napsal, že o jeho možném odchodu svědčí jeho nabité plány na příští týdny, během nichž stihne vyřídit většinu agendy, kterou měl v úřadě před sebou. Holder se v poslední době podílel například na uklidňování napětí v missourském Fergusonu, které vypuklo po zastřelení mladého černocha bělošským policistou.

Holder byl prvním Američanem hispánského původu v takovéto funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám