Hlavní obsah

Ve Fergusonu propukly kvůli hořícímu památníku další rasové nepokoje

– New York • Aktualizováno

Na předměstí amerického města St. Louis ve Fergusonu propukly ve středu nové rasové nepokoje. Vyvolal je úterní požár památníku černošského mladíka, kterého zastřelil v červenci bělošský policista. Černošští demonstranti ve středu házeli zápalné lahve a kamení na těžkooděnce, kteří se je snažili rozehnat. Nejméně dva policisté byli zraněni, pět útočníků zatkla policie.

Foto: Joshua Lott , Reuters

Demonstrant na předměstí St. Louis. Foto z červencových protestů

Článek

Obyvatelé Fergusonu nanosili na místo improvizovaného památníku pro 18letého Michaela Browna řadu předmětů, z nichž část v úterý vzplála. Někteří se nahněvaně obrátili na vedení města, že pro ochranu památníku neudělalo dost. Podle policie a hasičů oheň vzplál nešťastnou náhodou od zapálené svíčky.

Požár vyvolal ve Fergusonu napětí, které ve středu přerostlo v násilnosti. Zapojila se do nich asi stovka mladíků, kteří vydrancovali několik obchodů a jednu restauraci zapálili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Incident, při němž v polovině srpna policista Darren Wilson zastřelil Browna šesti ranami, vyšetřuje FBI.

Zatímco někteří místní tvrdí, že černoch měl v tu chvíli ruce nad hlavou a vzdával se, podle policie mladík, který byl údajně podezřelý z loupeže, policistu napadl.

Ministerstvo vyšetřuje praktiky policie

Ministerstvo spravedlnosti zároveň šetří dlouhodobé praktiky fergusonské policie, kterou část místních viní z diskriminace černochů. Okolo 90 procent členů policejního sboru tvoří běloši.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti zastřelení Michaela Browna na předměstí St. LouisVideo: Reuters

V průběhu srpnových nepokojů, při nichž ve městě platil výjimečný stav, a zasahovala národní garda, byly zraněny desítky lidí a zhruba dvě stovky policie zadržela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám