Hlavní obsah

Obama: Teroristé nenajdou útočiště

– Washington • Aktualizováno

Prezident Spojených států Barack Obama po útocích na pozice radikálů z Islámského státu v Sýrii prohlásil, že teroristé nikde nenajdou bezpečné útočiště. Obama komentoval letecké údery, které koalice vedená USA podnikla v noci na úterý. Podle šéfa Bílého domu není Amerika v tomto boji sama.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Prezident USA Barack Obama při prohlášení o náletech na pozice IS v Sýrii

Článek

„Toto není boj, ve kterém by Amerika byla osamocená,“ zdůraznil americký prezident. Poukázal na spojence, kteří se do vojenské akce zapojili nebo ji podporují, čímž mířil na pětici arabských zemí  -  Bahrajn, Jordánsko, Katar, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty. Spojené státy jsou podle Obamy „hrdé, že mohou s těmito zeměmi stát bok po boku“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nálety, které USA v koalici s těmito zeměmi zahájily, podle Obamy ukazují, že „teroristé nikde nenajdou bezpečné útočiště.“ Spojené státy podle něj udělají pro porážku Islámského státu (IS) vše, co bude nutné.

Odpalování raket Tomahawk z lodi USS Arleigh Burke

Zapojení do náletů potvrdilo v úterý ráno Jordánsko, odpoledne svou přímou účast přiznaly také Spojené arabské emiráty.

Syrští exiloví aktivisté z organizace SOHR uvedli, že při útocích zemřelo nejméně 120 bojovníků IS a spřízněných skupin.

Foto: Právo

Americké velení upřesnilo, že z letadlových lodí USS Arleigh Burke a USS Philippine Sea v Rudém moři a v Arabském zálivu bylo vypáleno 47 střel Tomahawk. Náletů se zúčastnily také stíhací letouny a bombardéry.

Terčem byly pozice Islámského státu především v severní provincii Rakka, sousední Dajr az-Zaur a částečně i v provinciích Aleppo a Idlíb.

Foto: Edlib News Network ENN, ČTK/AP

Jeden z domů zničených při náletech na islamisty v severosyrské provincii Aleppo.

Ozbrojenci IS se podle zpráv ze Sýrie přesunují z oblastí zasažených nálety směrem na kurdská území, uvedla agentura Reuters.

Syrští představitelé podle BBC řekli, že byli Spojenými státy dopředu informováni, že k útokům dojde, americké ministerstvo zahraničí to později popřelo. Syrský prezident Bašár Asad ale prohlásil, že podporuje jakékoli mezinárodní úsilí v boji proti terorismu, uvedla syrská státní média.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám