Hlavní obsah

RB OSN vyzvala svět, aby podpořil iráckou vládu proti islamistům

Rada bezpečnosti OSN v pátek odsoudila organizaci Islámský stát (IS) jako teroristickou skupinu. Mezinárodní společenství také vyzvala, aby více podporovalo iráckou vládu v boji proti islamistickým ozbrojencům. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Reuters

Kolona vozidel Islámského státu vedená ukořistěným Humvee

Článek

V prohlášení navrženém Spojenými státy a schváleném všemi 15 členy rady se vyjadřuje "hluboké rozhořčení" nad zabíjením, únosy, znásilňováním a mučením Iráčanů a občanů z jiných zemí příslušníky IS. Pátečnímu zasedání předsedal americký ministr zahraničí John Kerry.

Rada v této souvislosti poznamenala, že některé z těchto činů mohou představovat válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Podle ní je činnost IS, který ovládá velká území v Sýrii a v Iráku, vážnou hrozbou pro celý region. Zároveň zdůraznila potřebu, aby všechno irácké obyvatelstvo mohlo mluvit do politiky země.

Americký Senát v pátek schválil návrh zákona umožňujícího vyplacení odměny až deseti miliónů dolarů (215 miliónů Kč) výměnou za informace vedoucí k dopadení vrahů dvou amerických novinářů, jejichž stětí zveřejnili radikálové z IS na internetu. Návrh ještě musí přijmout také Sněmovna reprezentantů.

Reklama

Související články

Džihádisté sestřelili Asadův bojový letoun

Bojovníci Islámského státu v Sýrii poprvé od červnového vyhlášení svého chalífátu sestřelili bojový letoun syrských sil. Stalo se to v úterý v severovýchodní...

Výběr článků

Načítám