Hlavní obsah

Obama ocenil Porošenka za autonomii pro východní Ukrajinu

Washington

Spojené státy budou nadále v rámci mezinárodního společenství naléhat na diplomatické řešení ukrajinské krize. Na setkání s ukrajinskou hlavou státu Petrem Porošenkem to v Bílém domě prohlásil americký prezident Barack Obama. Porošenko, který v Kongresu Spojených států požádal o pomoc proti proruským separatistům a Rusku, řekl, že doufá, že nynější příměří se stane základem pro skutečný mír v zemi.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Barack Obama (vpravo) a ukrajinský prezident Petro Porošenko během schůzky v Bílém domě

Článek

Obama Porošenka ocenil za to, že ukrajinský parlament schválil pro východ země, který ovládají separatisté, širokou autonomii. Ta mimo jiné poskytuje Donbasu rozsáhlou samosprávu, povoluje užívání ruštiny a vytváření milicí, rovněž amnestuje rebely, pokud se nedopustili těžkých zločinů či teroristických činů.

Porošenko po schůzce uvedl, že Obamu požádal o zvýšení americké pomoci v oblasti bezpečnosti a obrany, což mu prý šéf Bílého domu přislíbil. Očekává se, že Obama oficiálně ohlásí novou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě 53 miliónů dolarů (přes 1,1 miliardy korun). Pomoc má být určena právě pro zajištění bezpečnosti státu a na humanitární potřeby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám