Hlavní obsah

K Mexiku se blíží silný hurikán Odile

Hurikán Odile, který se pohybuje podél tichomořského pobřeží Mexika, v noci na neděli zesílil, a úřady na západě země proto vyhlásily pohotovost. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) v Miami už hurikán Odile provázený větrem o rychlosti 215 kilometrů v hodině dosáhl čtvrté kategorie v pětistupňové škále síly hurikánů a na pevninu může přinést velmi intenzivní srážky.

Foto: ČTK/AP

Satelitní snímek hurikánu Odile blížícího se k pobřeží Mexika

Článek

Oko hurikánu se ráno nacházelo asi 360 kilometrů západně od přístavního města Manzanillo, nárazy větru místy dosahovaly rychlosti 260 kilometrů v hodině. Ačkoli by bouře neměla udeřit přímo na pevninu, pocítí nepřízeň počasí zejména obyvatelé pobřežních oblastí ve státech Baja California Sur, Colima, Sinaloa, Nayarit a Jalisco, uvedli meteorologové.

Na tichomořském pobřeží se nyní navíc nachází mnoho turistů, protože Mexičané si užívají prodloužený víkend před úterním státním svátkem, upozornila agentura DPA.

Hurikán Odile se pohybuje směrem na sever rychlostí 24 kilometrů v hodině. Podle předpovědi nejspíš zůstane nad oceánem, jeho okraje by ale mohly v noci na pondělí či během pondělka přejít přes jižní část poloostrova Baja California.

Prudké lijáky zažilo mexické tichomořské pobřeží už začátkem září, kdy se k pevnině přiblížil hurikán Norbert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám