Hlavní obsah

Prosovětský špión Walker zemřel v americkém vězení

Washington

Ve věku 77 let zemřel v americkém vězení John Walker, jeden z nejdůležitějších sovětských špiónů z let studené války. Bývalý voják byl v roce 1985 odsouzen k doživotí za vyzrazování kódů námořnictva USA. Moskva tak mohla celých 17 let dešifrovat milióny depeší amerických námořních sil.

Foto: FBI courtesy The Virginian-Pilot/handout , Reuters

John Walker na fotografii z roku 1985

Článek

Walker zemřel ve čtvrtek ve věznici v Butneru v Severní Karolíně, potvrdil mluvčí vězeňské služby Chris Burke bez dalších podrobností. Podle listu Los Angeles Times měl Walker rakovinu.

Poprvé vyzradil vojenské tajemství v roce 1967, kdy sovětské tajné službě KGB prodal informace, jež jí umožnily rozklíčovat zhruba milión depeší námořnictva, uvedl publicista Pete Earley.

Na jeho činnost upozornila až v roce 1984 jeho exmanželka. Zeť Walkerových, jenž se s jejich dcerou rozcházel, totiž hrozil, že když nebude mít v péči děti, tak tchána udá. Barbara Crowleyová Walkerová se bála, že by nemusela vnoučata už vidět, proto se obrátila na FBI.

Zeť Mark Snyder ovšem později uváděl, že o špionážní činnosti tchána nic netušil.

Walker neprodával vojenská tajemství Sovětům sám, nýbrž k této práci před odchodem do důchodu získal svého syna, bratra a známého. Během vyšetřování souhlasil, že svoji vinu uzná a bude svědčit proti známému Jerrymu Whitworthovi, aby zajistil menší, 25letý trest, pro svého syna Michaela.

Jeho odsouzený bratr Arthur zemřel ve stejné věznici v červenci ve věku 79 let.

Motiv Walkerova jednání nebyl ideologický, nýbrž prahl po zbohatnutí, konstatovala obžaloba.

Reklama

Výběr článků

Načítám