Hlavní obsah

Obávaný Escobarův nájemný vrah vyšel z vězení

Bogotá

Z kolumbijského vězení byl v úterý večer po 22 letech propuštěn nejobávanější nájemný vrah někdejšího narkobarona Pabla Escobara John Jairo Velásquez, řečený Pepek. Přiznal se k 250 vraždám a nařízení dalších 3000.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obávaný Escobarův nájemný vrah na záběrech z vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Dvaapadesátiletý Velásquez pracoval pro medellínský kartel. Propustili ho na podmínku po vypršení tří pětin trestu. Věznici opustili za velkého policejního doprovodu, což podle stanice BBC ukazuje na nebezpečí, které mu na svobodě hrozí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Pepek" se v roce 1992 vzdal policii. Koncem roku 1989 byl spoluorganizátorem bombového útoku na letoun společnosti Avianca. Při atentátu přišlo o život 110 lidí. Jakožto Escobarův pobočník se několik měsíců předtím podílel také na atentátu na liberálního prezidentského kandidáta Luise Carlose Galána, který se vymezoval vůči drogovým kartelům. Galána zastřelili v Bogotě, když se chystal pronést projev.

Foto: ČTK/AP

John Jairo Velásquez

Na druhou stranu pak ale Velásquezova svědecká výpověď umožnila také odsouzení bývalého kolumbijského ministra spravedlnosti Alberta Santofimia, jenž patřil mezi strůjce atentátu na Galána.

Kolumbie je podle BBC v názoru na propuštění Velásqueze rozdělena. Jeho osvobození se nelíbí zejména obětem a jejich příbuzným.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám