Hlavní obsah

Pětasedmdesátiletá Američanka dostala doživotí 40 let po vraždě

Cheyenne

Na doživotí do vězení poslal v pondělí soudce v Cheyenne v americkém státě Wyoming 75letou Alici Udenovou z Missouri za to, že před 40 lety zavraždila svého manžela. Už dříve byl za podobný čin odsouzen ke stejnému trestu také její současný manžel.

Foto: Michael Smith, ČTK/AP

Alice Udenová u soudu

Článek

Výši trestu hájil soudce Scott Homar slovy: „Nechceme poslat společnosti vzkaz, že jste tak dlouho skrývala zločin a vyvázla jen s mírným trestem.“ Advokát tvrdil, že stará a nemocná žena by neměla dost příliš tvrdý trest.

Porota už v květnu rozhodla, že Udenová je vinna vraždou svého muže, jehož tělo před 40 lety schovala do sudu a hodila do opuštěného zlatého dolu. Odmítla její verzi, že 25letého Ronalda Holtze tehdy střelila do hlavy, když před ním bránila dvouletou dceru. Údajně ho rozzuřilo, že plakala, tak vzala podle webu Ozarksfirts pušku: „Byl velmi vzteklý. Řekl, že ji zabije. Srazil mě k zemi a utíkal do jejího pokoje. Běžela jsem za ním a střelila ho zezadu do hlavy.“ [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U soudu Udenová na invalidním vozíku a s naslouchátkem podle NBC vypověděla: „Zkoušela jsem to odčinit. Přála bych si, abych ho nikdy nepotkala a nic z toho se nestalo. Byl to strašný muž.“

Podle žaloby žena zastřelila svého třetího muže ve spánku někdy na přelomu let 1974 a 1975 jen po několika měsících manželství. Ještě v roce 1975 se jí podařilo dosáhnout rozvodu s odůvodněním, že její muž zmizel. Pak se provdala za Geralda Udena. Kostru Holtze s průstřelem hlavy našli policisté v srpnu v opuštěném dole.

Manžel zabil ženu i s dětmi 

Společně s ním byla také loni na podzim zadržena. Tým vyšetřovatelů odložených případů zjistil, že Uden v roce 1980 zavraždil ve Wyomingu svou tehdy už bývalou 32letou manželku Virginii a její dva syny staré deset a jedenáct let, které předtím adoptoval. Dvaasedmdesátiletý Uden byl loni odsouzen rovněž na doživotí.

List Casper Star Tribune Udena citoval, když u soudu hovořil o důvodu k vraždě: „Virginia dělala úplně všechno, aby Alici a mě rozdělila. Používala k tomu kluky.”

Dodal, že musel učinit konečné rozhodnutí. Vyjel s nimi k opuštěnému zavlažovacímu kanálu, protože oba chlapci si chtěli vyzkoušet střelbu z pušky, kterou jejich matka vzala s sebou.

„Řekl jsem, že si ji chci vyzkoušet. Fungovala dobře,” popsal Uden. Nejdříve střelil svou exmanželku zezadu do hlavy, pak zastřelil jednoho adoptivního syna. Druhého zabil, když na útěku upadl do příkopu.

Uvedl, že svého činu nelituje. Jejich těla hodil napřed do dolu, ale pak je vyzvedl, nacpal do sudů a hodil do jezera. Ostatky se nikdy nenašly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám