Hlavní obsah

Americká hypersonická zbraň selhala, po startu explodovala

– Washington • Aktualizováno

Nezdarem skončil pondělní test americké hypersonické zbraně. Čtyři sekundy po startu explodovala, uvedl v úterý Pentagon, který dříve tvrdil, že test byl v zájmu bezpečnosti ukončen. Zkouška přitom měla rozhodnout o další budoucnosti projektu pokročilé nadzvukové zbraně AHW.

Foto: Scott Wight, ČTK/AP

Nová hypersonická zbraň explodovala hned po startu.

Článek

„Museli jsme to ukončit. Zbraň explodovala během startu a dopadla dolů do areálu střelnice,“ řekla agentuře Reuters mluvčí ministerstva obrany Maureen Schumannová. Přiznala tak problémy při testu.

Pentagon původně uvedl: „Kvůli anomálii byl test ukončen u odpalovacího zařízení krátce po stratu kvůli zajištění bezpečnosti veřejnosti. Nikdo nebyl zraněn.“

„Odborníci zapojení do programu provádějí rozsáhlé vyšetřování, aby určili příčinu anomálie v letu,“ dodal Pentagon. V březnu zveřejnil, že srpnový test rozhodne o dalším osudu zbraně. Podle experta Rikiho Ellisona z neziskové společnosti MDAA by neměl pondělní neúspěch vést k ukončení projektu, protože „je to tak důležitý program a jsou tu i přísliby ohledně technologie“.

Do hodiny zasáhne cíl

Zbraň se vyvíjí v rámci programu Pentagonu zaměřeného na rychlé globální údery. Konvenční zbraně s rychlostí pětinásobně překonávající rychlost zvuku by měly být schopny zasáhnout do hodiny cíl. Čína už podobnou zbraň otestovala v lednu.

Analytik Centra pro strategická a mezinárodní studia Anthony Cordesman řekl, že tato technologie je určena především pro údery na méně rozvinuté země, které mají balistické rakety: „Spojené státy nikdy nepředpokládaly, že tyto systémy bude možné používat proti mocnostem, jako je Čína. Ale pro země, jako jsou Írán nebo Severní Korea, mohou představovat velmi silný odstrašující prostředek.

AHW tvoří hypersonický kluzák, který vynáší do vzduchu třístupňová raketa na tuhá paliva systému STARS. V listopadu 2011 se podařilo kluzáku odpálenému z Havajských ostrovů doletět k atolu Kwajalein na Marshallových ostrovech. Nyní tam měl kluzák doletět z Aljašky, z ostrova Kodiak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám