Hlavní obsah

V St. Louis se stovky lidí rozloučily se zastřeleným černošským mladíkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

St. Louis

V americkém St. Louis se v pondělí přišly stovky lidí rozloučit s černošským mladíkem, kterého před dvěma týdny zastřelil na místním předměstí Ferguson bělošský policista. Poslední rozloučení se konalo v místním baptistickém kostele.

Foto: Reuters

Lidé v baptistickém kostele se loučí s Brownem.

Článek

Na pondělní veřejný pietní akt vyslal tři své zástupce i prezident Barack Obama, který je prvním prezidentem USA tmavé pleti.

Lidé se před kostelem sešli už hodinu před obřadem. Zpívali hymnu amerického hnutí za občanská práva We Shall Overcome (v češtině známá pod názvem Jednou budem dál). Pokojná atmosféra podle agentury Reuters ostře kontrastovala s násilnými protesty ve Fergusonu v minulých dnech.

Kostel pro 2500 osob se rychle zaplnil.

Na rakvi s ostatky mladíka ležela baseballová čepice místního klubu St. Louis Cardinals, jehož byl Brown fanouškem. To dokazovala i jedna z vystavených fotografií. Stejnou kšiltovku měl na hlavě, když byl zabit.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Lidé míří na pohřeb Browna.

Neozbrojený 18letý Michael Brown byl 9. srpna zastřelen šesti ranami několik hodin po krádeži v místním obchodě. Rušil dopravu.

Svědectví o incidentu se rozcházejí. Podle jedněch měl Brown ruce nad hlavou, podle jiných se snažil policistovi vytrhnout zbraň.

Po jeho smrti propukly ve městě nepokoje. Demonstrující požadovali co nejrychlejší vyšetření případu a odsouzení policisty Darrena Wilsona.

Kvůli případům rabování byl načas ve městě vyhlášen zákaz nočního vycházení a byla nasazena Národní garda státu Missouri.

Mladíkův otec vyzval, aby lidé v den smutečního rozloučení nedemonstrovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám