Hlavní obsah

Americká policie opět nasadila ve Fergusonu slzotvorný plyn

Ferguson

Americká policie v noci na dnešek nasadila slzotvorný plyn proti stovkám protestujících lidí v nepokoji zmítaném Fergusonu. Místní obyvatelé se v pondělí večer opět shromáždili v ulicích tohoto předměstí St. Louis, aby se domáhali spravedlivého vyšetření zastřelení neozbrojeného černošského mladíka bělošským policistou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté rozháněli demonstranty ve Fergusonu slzotvorným plynemVideo: Reuters

 
Článek

Navzdory tomu, že k uklidnění emocí vyzval i prezident Barack Obama, došlo podle televize CNN opět ke střetům.

Jednadvacetitisícový Ferguson se už více než týden potýká s násilnými demonstracemi, které vyvolalo zastřelení osmnáctiletého černocha Michaela Browna osmadvacetiletým bělošským strážníkem Darrenem Wilsonem. Na rozdíl od dvou minulých večerů nebyl v noci na dnešek vyhlášen zákaz vycházení. V ulicích byly připraveny desítky policejních těžkooděnců na případné násilnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Demonstrant křičí na příslušníky policie v oblaku slzného plynu během protestů ve Fergusonu v americkém státě Missouri

Zprvu pokojný protest podnítil zásah bezpečnostních složek ve chvíli, kdy skupina lidí začala vrhat na policejní kordon předměty, které někteří svědci CNN označili za lahve s vodou. Policisté poté použili kouřové granáty a slzotvorný plyn a vyzvali demonstranty k opuštění ulice.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Demonstranti v ulicích Fergusonu při protestech v reakci na smrt černošského mladíka, kterého při zákroku zastřelil bílý policista.

K rabování ani střelbě, kterými policie zdůvodňovala zásah v minulých dnech, podle svědků tentokrát nedošlo.

Foto: ČTK/AP

Policisté zatýkají demonstranty během protestů ve Fergusonu.

Prezident Obama v pondělí vyzval k uklidnění emocí a zároveň oznámil, že do Fergusonu vysílá ministra spravedlnosti Erika Holdera, aby dohlédl na spravedlivé vyšetření incidentu. Na předměstí St. Louis dorazí ministr ve středu. Na případu již podle médií pracuje několik desítek agentů FBI.

Policie zasahovala proti demonstrantům ve Fergusonu i minulý týdenVideo: Novinky/Reuters

Pitva prokázala, že byl mladík zastřelen šesti ranami, z nichž dvě ho zasáhly do hlavy. Rodiče si však vyžádali další pitvu, která má určit, v jaké pozici vůči policistovi se v době střelby nacházel. Policista Wilson, který je na nařízené placené dovolené a Brownovi rodiče požadují jeho zadržení, se zatím médiím k incidentu nevyjádřil.

Reklama

Související články

Americký Ferguson se změnil v bitevní zónu

Je noc a předměstí St. Louis zvané Ferguson ve státě Missouri už přes týden připomíná bojiště. Skupiny Afroameričanů nejrůznějšího věku protestují proti...

Výběr článků

Načítám