Hlavní obsah

Rasové nepokoje ve Fergusonu zkrotí Národní garda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ferguson
Aktualizováno

Guvernér státu Missouri Jay Nixon nařídil nasadit ve Fergusonu zmítaném rasovými nepokoji Národní gardu, aby „pomohla obnovit klid a pořádek”. Učinil to poté, co v neděli večer začali demonstranti stavět barikády, házeli na policisty zápalné lahve a zaútočili na několik obchodů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti zastřelení Michaela Browna na předměstí St. LouisVideo: Reuters

 
Článek

„Kvůli těmto záměrným, koordinovaným a zesilujícím se násilným útokům na životy a majetek ve Fergusonu jsem nařídil mimořádně zdatným mužům a ženám z Národní gardy Missouri, aby obnovili klid a pořádek v této komunitě,“ řekl Guvernér podle CNN.

Popřel současně, že by zákaz vycházení, který byl poprvé uplatněn ze soboty na neděli a opětovně z neděle na pondělí, vyostřil situaci: „Těm, kteří by chtěli tvrdit, že právě zákaz vycházení vedl k násilí, bych připomenul, že k prvnímu incidentu došlo tři a půl hodiny předtím, než začal zákaz vycházení platit.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Nedělní protest ve Fergusonu

Tvrdé střety mezi černošskými demonstranty a policií ve Fergusonu na předměstí St. Louis pokračovaly i v noci na pondělí navzdory zákazu vycházení platnému od půlnoci.

Policie zasáhla proti čtyřem stovkám demonstrantů, mezi nimiž byli i rodiče s dětmi, po deváté večer.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Policejní jednotky ve Fergusonu u svých vozidel poté, co použily slzný plyn

Kapitán policie Ron Johnson řekl: „Neděle začala modlitbami, ale po setmění se to velmi změnilo. Během poklidné demonstrace vandalové napadli a vyrabovali několik obchodů.” Poté co dva civilisté vystřelili a začaly vzduchem létat Molotovovy koktejly, neměli policisté podle Johnsonona „jinou možnost než přitvrdit reakci“.

Nejprve použili dýmovnice a slzný plyn, pak stříleli ohlušující granáty a gumové projektily. Někteří z demonstrantů si vodou vymývali oči, další měli potíže popadnout dech.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Jednotka pořádkové policie připravená ve Fergusonu k zásahu.

Nejsilnější střety byly u obchodu Quick Trip na benzínové pumpě, kde byl minulý týden zastřelen Michael Brown, který údajně dával policistům najevo, že je neozbrojený, když se ho pokoušeli dopadnout po krádeži.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Demonstrant ve Fregusonu se shýbá pro granát se slzným plynem, aby ho hodil mezi policisty.

Třetí pitva

Browna zastřelil osmadvacetiletý bělošský strážník Darren Wilson. Brownovu smrt přijelo do Fergusonu vyšetřovat čtyřicet federálních agentů FBI. Americký ministr spravedlnosti Eric Holder oznámil, že „kvůli mimořádným okolnostem spojeným s případem a na žádost Brownovy rodiny” nařídil další, v pořadí už třetí pitvu těla zabitého mladíka.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Policisté reagují na rabování ve Fergusonu.

Pitva provedená na základě žádosti rodičů Michaela Browna podle deníku The New York Times potvrdila, že mladík byl zastřelen šesti ranami, čtyřmi do pravé paže a dvěma do hlavy. Původní zpráva uváděla jen, že byl zastřelen, ale ne kolika ranami.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Policista sleduje průběh zásahu ve Fergusonu po použití slzného plynu.

Guvernér Missouri Jay Nixon kritizoval, že policie zveřejnila záznam bezpečnostních kamer ukazujících, jak Brown kradl v obchodě doutníky. Podle něj to působí jako snaha očerňovat mrtvého, který nebyl policií zadržen, ale zastřelen. „To umocnilo emoce.“

Reklama

Související témata:

Související články

Rasové nepokoje dál zmítají St. Louis

V americkém městě St. Louis po sobotním zastřelení neozbrojeného černošského mladíka policií neutichají nepokoje. Dav demonstrantů se na předměstí Ferguson...

Výběr článků

Načítám