Hlavní obsah

Americký Ferguson se změnil v bitevní zónu

– Ferguson
Právo, Hedvika Miller, Ferguson

Je noc a předměstí St. Louis zvané Ferguson ve státě Missouri už přes týden připomíná bojiště. Skupiny Afroameričanů nejrůznějšího věku protestují proti zastřelení 18letého černocha Michaela Browna (18) bílým policistou Darrenem Wilsonem (28).

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Policista s ochrannou maskou ve Fergusonu. Snímek z neděle 17. srpna

Článek

Jedno je po týdnu jasné − čím déle protesty trvají, tím prudší a znepokojivější mají průběh. Během demonstrací už rozzuření černoši i rabují obchody. Berou všechno − od potravin po alkohol a cigarety, vykradli ale i kadeřnictví, odkud odnesli tašky drahé kosmetiky.

„Běžte domů, uvolněte ulici, nechceme nikomu ublížit,“ křičí na ně z reproduktoru oddíl po zuby ozbrojených a do maskáčů oblečených policistů včetně zásahové jednotky SWAT. Muži zákona, kteří tu vypadají spíš jako vojáci v první linii v Afghánistánu, stojí tváří v tvář skupině černochů se zdviženýma rukama, kteří skandují „Nestřílej, nestřílej!“

Foto: Robert Cohen, ČTK/AP

Policisté hlídají obchody před rabováním.

Právě toto gesto a slova, která podle svědka Doriana Johnsona vyřkl Brown těsně před tím, než ho zasáhla z Wilsonova policejního vozu první z osmi kulek, se stala sloganem dalších víkendových nepokojů. Tentokrát už nejenom v Missouri.

Protestuje se po celých USA. Policisté zatýkají Afroameričany v Miami, Los Angeles, bitky hlásí i z Houstonu, New Yorku, Washingtonu. Nápis „Nestřílej“ dávají černošské matky do rukou i batolatům.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Proti demonstrantům ve Fergusonu policie použila slzný plyn. Snímek z neděle 17. srpna

Drama prozatím vyvrcholilo v noci na neděli, když guvernér státu Missouri Jay Nixon vyhlásil na území zasaženém protesty stav ohrožení. Nařídil noční zákaz vycházení. [celá zpráva]

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Demonstranti noční zákaz vycházení ignorovali.

Guvernéra ale nikdo neuposlechl, policie proto nasadila obrněná vozidla, slzný plyn, gumové projektily. Další postřelený člověk skončil v kritickém stavu v nemocnici, za mřížemi se ocitlo sedm demonstrantů. Podle místních se už situace ve Fergusonu vymyká kontrole a bude nasazena Národní garda.

Názory se různí

„A už je to zase tady, už se zase bouří, už jsou zase ukřivdění. Kdyby zastřelil černoch bělocha, tak se to neřeší, ale že je to naopak, to je problém,“ říká čtyřicetiletý Jarret, jenž nechce zveřejnit příjmení. Dodává, že není rasista, ale to, co se děje v Americe po 150 letech od zrušení otroctví, je prý už trochu moc.

Místní pozorovatelé si všímají toho, že policisté v Missouri při rabování nebránili obchody. Báli se snad, že budou nařčeni z rasismu?

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Policisté s ochrannými maskami v ulicích Fergusonu. Snímek z neděle 17. srpna

Jenže další − a nejen Afroameričané − stojí výrazně na Brownově straně. „Znám celý případ jen z médií, ale ten policista zastřelil Michaela neprávem a brutálně, ať už to byla nehoda, nebo shoda nešťastných událostí. Mělo by dojít k nějakému prohlášení, uznání viny, určitě by se situace zklidnila,“ soudí Larry Homcolb.

Spleť nejasností a dohadů

Co se vlastně přesně před Brownovou smrtí odehrálo, se zatím prokazatelně neví. Místní policie jen zjistila, že Brown před potyčkou se strážníkem ukradl v obchodě krabici s doutníky za 48,99 dolaru. [celá zpráva]

Dispečer pak vyslal Wilsona na místo činu, a to po telefonickém oznámení, že ke krádeži došlo s použitím hrubého násilí. Zda o této okolnosti Wilson věděl, není zatím zřejmé.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Policista s ochrannou maskou ve Fergusonu. Snímek z neděle 17. srpna

Zmatek panuje i ve výpovědi svědků: jedni tvrdí, že se Brown nebránil, druzí naopak vypovídají, že bral policistovi zbraň.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Demonstrant s transparentem s nápisem policisté zabíjejí děti

A jasno není ani v tom, kde se nyní zdržuje Wilson. Policie tvrdí, že ho už před týdnem poslala na nucenou dovolenou. „Lidi ale říkají, že ze strachu uprchl z domova. Prý to prozradil jeho soused,“ říká muž, který se představil jen jako Freddy.

Napjatá situace v St. Louis je zjevně jedním z důvodů, proč prezident Barack Obama přerušil dovolenou a  vrátil se do Washingtonu k poradě s viceprezidentem Joem Bidenem.

Reklama

Výběr článků

Načítám