Hlavní obsah

Americká policie zveřejnila, kdo zastřelil neozbrojeného černocha

St. Louis

Vedení policejního sboru v americkém Fergusonu zveřejnilo v pátek jméno policisty, který o víkendu zastřelil neozbrojeného černošského mladíka. Jeho identifikace byla vedle nezávislého vyšetření incidentu jedním z požadavků účastníků masových demonstrací, které pokračovaly i ve čtvrtek večer ve státě Missouri již pátou nocí.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Policie při zásahu proti demonstrantům ve Fergusonu na předměstí St. Louis

Článek

Policista Darren Wilson zastřelil podle tvrzení šéfa sboru Thomase Jacksona osmnáctiletého Michaela Browna během pátrání po pachateli loupeže, která se stala krátce před incidentem. Wilson slouží u fergusonské policie šest let a dosud neměl žádný disciplinární problém, uvedl Jackson.

Podle policie došlo k potyčce mezi Wilsonem, Brownem a jeho nejmenovaným společníkem a policista byl zraněn. Někteří údajní svědci tvrdí, že Brown začal prchat, jiní lidé prohlašují, že dal ruce nad hlavu. [celá zpráva] Detaily incidentu Jackson nesdělil a na otázky hodlá odpovědět na další tiskové konferenci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zveřejněním střelcova jména, které dosud z obavy o Wilsonovo bezpečí odmítala prozradit, se policie snaží čelit šíření nepravdivých informací. Na Twitteru se objevilo v úterý jméno jiného policisty. Zveřejněním osobních údajů střelce pohrozila také hackerská skupina Anonymous.

Na rozdíl od minulých dní, kdy po počátečním násilí a rabování proti stovkám demonstrantů nastoupili policejní těžkooděnci a zatýkalo se, přišlo ve čtvrtek večer pacifikovat dav jen několik černošských policistů vedených kapitánem dopravní policie státu Missouri Ronem Johnsonem, jehož Nixon vybral jako velitele strážců pořádku.

Jednou z příčin napětí v ulicích dvacetitisícového předměstí St. Louis je fakt, že ačkoli dvě třetiny místních obyvatel jsou černoši, tak 50 ze 53 pořádkových policistů představují běloši. [celá zpráva]

Spravedlivé vyšetření události, jehož se protestující domáhají, jim ve čtvrtek slíbil prezident Barack Obama, který dohledem na situaci ve Fergusonu pověřil ministra spravedlnosti Erika Holdera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám