Hlavní obsah

V USA popravili prvního vězně od zpackané popravy

Bonne Terre

V americkém státě Missouri v úterý o půlnoci popravili 43letého vězně odsouzeného za loupežné přepadení, znásilnění a zabití sousedky v roce 1995. Poprava Michaela Worthingtona byla první od nevydařené popravy v Arizoně. Tam před dvěma týdny umíral odsouzený dvojnásobný vrah po aplikaci smrtícího séra déle než hodinu.

Foto: ČTK/AP

Michael Worthington

Článek

Worthingtonovi obhájci marně žádali nejvyšší státní soud o odklad, dokud nebudou objasněny všechny okolnosti zpackané popravy Rudolpha Wooda v Arizoně. Worthington sám ale v odklad nevěřil. „Myslím, že se zítra vzbudím na lepším místě,“ řekl agentuře AP.

Ve svém závěrečném prohlášení se neomluvil a ohradil se vůči politice hájící trest smrti, který je podle něj pomstou. „Kéž bůh odpustí těm, kdo to nazývají spravedlností,“ doplnil.

Worthington se přiznal, že 24letou Melindu Griffinovou znásilnil, zabil a oloupil, ale hájil se, že by pod vlivem kokainu a alkoholu, a žádal proto o doživotní trest.

Odsouzenému podali sérum minutu po půlnoci. Zaklonil hlavu a začal ztěžka dýchat. O patnáct sekund později zavřel oči. Po deseti minutách byl prohlášen za mrtvého.

Byla to sedmá poprava v Missouri v letošním roce.

Reklama

Související témata:

Související články

V USA po zpackaném usmrcení obnovili popravy

Poprvé od trýznivé exekuce odsouzence letos v dubnu byly ve Spojených státech provedeny další popravy. V Georgii byl smrtící injekcí připraven o život vrah...

Výběr článků

Načítám