Hlavní obsah

V USA unikly zárodky smrtících nemocí už popáté

Právo, aa

Nedávný případ potenciálního ohrožení bakteriemi antraxu v protiteroristické laboratoři USA nebyl jediným, kdy specialisté vládního Centra pro kontrolu nemocí (CDC) chybně manipulovali se smrtícími vzorky.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéf Centra pro kontrolu nemocí (CDC) Tom Frieden (na monitoru) představil výsledky kontroly.

Článek

„Nikdy se to nemělo stát,“ řekl šéf CDC Tom Frieden, když o víkendu prezentoval výsledky interního vyšetřování incidentu. To zjistilo, že k chybnému nakládání se vzorky, které mohlo vyústit v epidemii smrtící nemoci, došlo v USA v posledních letech nejméně pětkrát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V červnu bylo několik desítek specialistů vystaveno nákaze antraxem (sněti slezinné), protože se vzorky bylo nakládáno jako s méně nebezpečnými, než ve skutečnosti byly. V květnu k podobné „nehodě“ došlo při manipulaci s vysoce nakažlivým, genovou manipulací vytvořeným kmenem viru H5N1 ptačí chřipky.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie antraxu. Ilustrační foto

Centrum zakázalo přesuny patogenů

CDC proto obě pracoviště ze sítě zdravotního protiteroristického systému dočasně uzavřela a do odvolání zakázala jakýkoliv přesun všech nebezpečných patogenů, jejichž vzorky jsou v trezorech vládních laboratoří. Vedle dvou letošních případů šlo o záměnu živé a mrtvé DNA antraxu v roce 2006 a náhodný nález neregistrovaných bakterií botulismu v témže roce.

Roku 2001 chráněná laboratoř vydala do oběhu „ostré“ bakterie brucelózy v domnění, že jde o vakcínu proti této nemoci. Zpráva nezahrnula další podobný případ z minulých dní, kdy byly v jedné vědecké laboratoři u Washingtonu objeveny vzorky zárodků pravých neštovic.

Ty podle údajů Světové zdravotnické organizace mají existovat jen na dvou přísně střežených místech – v americké Atlantě a ruském Novosibirsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám