Hlavní obsah

Rozdělíme Kalifornii na šest států, navrhuje americký miliardář

Washington
Aktualizováno

Americký miliardář Tim Draper v úterý zahájil podpisovou kampaň s cílem uspořádat v Kalifornii referendum o rozdělení státu na šest menších částí. Cílem je vytvořit státní správu bližší obyvatelům a zrušit těžkopádné řízení nejlidnatějšího státu USA. Pod jeho neobvyklý návrh se zatím podepsalo 44 000 lidí.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Miliardář Tim Draper s krabicemi sebraných podpisů za vypsání referenda o rozdělení Kalifornie.

Článek

Cílem kampaně nazvané Šest Kalifornií je rozdělit stát s víc než 38 milióny lidí na šest nových, menších států. Dobrodruh Draper, který přišel k penězům jako internetový podnikatel, má pro nové státy americké Unie dokonce i jména: Střední Kalifornie, Západní Kalifornie, Jižní Kalifornie, Severní Kalifornie, Jefferson a Silicon Valley.

Sehnal tým politických konzultantů, kteří mu s jeho projektem pomáhají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle kritiků je plán nevhodný, protože by Kalifornii rozdělil na bohaté a chudé regiony. Některé z nově navrhovaných států by dokonce patřily k nejchudším v USA. Draper podobné argumenty odmítá s tím, že nově organizovaná správa by se oprostila od mnoha nežádoucích přítěží a mohla by svým obyvatelům zajistit blahobyt.

Pro svůj návrh chce Draper během týdne sehnat 1,3 miliónu podpisů. Budou-li ověřeny jako autentické, čeká obyvatele státu v listopadu 2016 referendum o jeho faktické likvidaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám