Hlavní obsah

USA chystají jednostranné sankce proti Rusku

Americká vláda vážně uvažuje o zavedení nových jednostranných sankcí proti Rusku, sdělily v úterý ve Washingtonu agentuře AP informované zdroje. Sankce mají být reakcí USA na nekonstruktivní postoj Moskvy ke konfliktu na Ukrajině. S jejich vyhlášením chce Washington vyčkat až na výsledky středečního summitu Evropské unie v Bruselu. I tam může padnout rozhodnutí o sankcích proti Moskvě.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Barack Obama (vpravo) a mluvčí Bílého domu Jay Carney (vlevo)

Článek

Spojené státy dosud v otázce sankcí postupovaly s EU koordinovaně, ale podle amerických diplomatů s váhavostí Evropy postupně ztrácejí trpělivost. Rozhodnutí o vyhlášení jednostranných sankcí, které zatím definitivně nepadlo, by mělo být projevem americké frustrace, píše AP.

K sankcím by se USA odhodlaly i přesto, že by mohly vyvolat spekulace o drolení jednotné západní fronty proti ruskému postupu vůči Ukrajině. Rozhodující nyní bude, zda se summit EU v Bruselu ve středu odhodlá ke skutečně silným protiruským krokům, tvrdí diplomaté.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle agentury Reuters evropští státníci ve středu v Bruselu sankce proti Rusku vyhlásí, jejich dosah ale nebude odpovídat americkým představám. Evropa prý rozšíří seznam osob vystavených evropskému postihu a odhodlá se možná k dalším opatřením. Volání po tvrdém postupu, které se ozývá z USA, ale i z Polska a pobaltských států EU, ale zůstane nevyslyšeno, uvedla agentura.

Na černých listinách jsou už desítky Rusů

Poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov v úterý v brazilské Fortaleze na summitu států BRICS prohlásil, že pozice Ruska a Evropy vůči ukrajinské krizi se naopak postupně sbližují. "Ještě nejsou identické, ale jejich dynamika je pozitivní," řekl poradce. Spíš prý svá stanoviska koriguje Evropská unie.

Po anexi Krymu a proruském povstání na východě Ukrajiny západní státy vydaly již několik sankčních rozhodnutí. Desítky ruských podnikatelů, politiků a novinářů a neméně prorusky orientovaných Ukrajinců se ocitlo na černých seznamech USA a EU. Jejich vstup na americkou půdu a do schengenského prostoru je zakázán, případné účty v amerických a evropských bankách zablokovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám