Hlavní obsah

Děvčátko „vyléčené z AIDS” má zase HIV v krvi

Washington

Americké děvčátko, považované za prvního novorozence vyléčeného z vrozené infekce virem HIV díky intenzivnímu podávání protivirových preparátů hned v prvních hodinách po porodu, má tento virus opět v krvi. Oznámili to podle agentury AFP ve čtvrtek výzkumníci, které spojovali s případem „holčičky z Mississippi” velké naděje.

Foto: Reuters

Viroložka Deborah Persaudová, která informovala o úspěšné léčbě HIV u mimina.

Článek

Infikovaná holčička, nyní čtyřletá, se narodila v Mississippi na jihu USA matce nakažené virem HIV, který likviduje imunitní systém člověka a způsobuje smrtelnou nemoc AIDS. Většina matek nakažených virem HIV dostává během těhotenství léky, které výrazně snižují riziko přenosu na novorozence. Matka z Mississippi ale neabsolvovala žádnou prenatální péči a choroba AIDS u ní byla zjištěna až těsně před porodem. Lékaři začali podávat protivirové přípravky jejímu dítěti 30 hodin poté, co přišlo na svět, i když ještě neměli z testů potvrzeno, že je infikováno. [celá zpráva]

Děvčátko tuto léčbu postupovalo po 18 měsíců, než matka terapii přerušila a děvčátko se na deset měsíců ztratilo lékařům z dohledu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přesto však žádný z následujících krevních testů nezjistil u dívky přítomnost viru HIV, což výzkumníci považovali za "prostě neuvěřitelné", jak říkala pediatrička Deborah Persaudová. Současně ale upozornila, že bude zapotřebí pokračovat ve výzkumu, aby se hypotéza o uzdravení potvrdila.

Radost byla předčasná, odhalil test

Lékaři se domnívali, že se nejspíš podařilo virus zničit dříve, než se stačil "ukrýt" do takzvaných spících buněk. Ty se většinou při vysazení medikace aktivují.

Až rutinní kontrola tento měsíc v dívčině krvi opět odhalila zjistitelnou úroveň HIV, což potvrdil i opakovaný test.

"Samozřejmě, že je to rozčarování pro toto dítě, zdravotníky i celé vědecké společenství," konstatoval ředitel Národního institutu pro alergie a infekční nemoci (NIAID) Anthony Fauci. Tento obrat podle něj připomíná, jak mnoho je ještě nutné zjistit o úskalích HIV a také pokračovat ve výzkumu léčby.

Lékaři obnovili protivirovou léčbu dívky.

V březnu se objevily zprávy, že v USA se zřejmě podařilo vyléčit druhé dítě narozené s HIV, holčičku narozenou v Los Angeles v Kalifornii. V tomto případě ale léčba pokračuje, a tak se má dít přinejmenším do druhých narozenin děvčátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám