Hlavní obsah

Sezóna hurikánů začala, na USA se řítí Arthur

Charleston (USA)

K východnímu pobřeží Spojených států se blíží tropická bouře Arthur, která zřejmě dosáhne síly hurikánu. Je to první pojmenovaná atlantická bouře v letošní sezóně a mohla by ohrozit plánované oslavy Dne nezávislosti. Podle meteorologických předpovědí největší nebezpečí hrozí Severní Karolíně.

Foto: NOAA, ČTK/AP

Satelitní snímek tropické bouře Arthur, která se blíží k vyýchodnímu pobřeží USA a může nabrat sílu hurikánu

Článek

Tamní úřady vydaly varování pro pobřežní oblasti až k hranici Virginie. Lidé už ruší rezervace v hotelích na pobřeží a někteří hoteliéři se rozhodli, že nebudou účtovat storno poplatky. Varování vydané původně i pro Floridu bylo zrušeno.

Bouře podle předpovědi dosáhne síly hurikánu ve čtvrtek, kdy se rychlost větru bude blížit 121 kilometrům v hodině. Nepředpokládá se, že ohrozí ohňostroj, který se vždy o Dni nezávislosti pořádá ve Washingtonu.

Dnes byl Arthur asi 160 kilometrů východně od floridského Mysu Canaveral a pohyboval se rychlostí 11 kilometrů za hodinu severním směrem.

Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) očekává, že co do počtu hurikánů a bouří bude letošek mírný. Počítá s osmi až 13 pojmenovanými bouřemi a asi se šesti hurikány, z toho jedním nebo dvěma opravdu silnými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám