Hlavní obsah

Ochrnutý Američan může myšlenkami řídit pohyb ruky

Právo, mcm

Vyspělá elektronika umožnila 23letému Američanovi, který má ochrnuté všechny končetiny, aby opět hýbal aspoň rukou. Ian Burkhart může díky technice jako první člověk vůbec řídit myšlenkami pohyby celé horní části paže a dokáže rozhýbat i prsty.

BEZ KOMENTÁŘE: Ochrnutý Američan může myslí ovládat pohyb ruky

 
Článek

Podle listu The Washington Post je to díky novému elektronickému systému Neurobridge (Neuronový most). S jeho pomocí obcházejí signály z mozku ta místa v páteři, jež jsou těžce poškozená následky nehody na moři, při níž kompletně ochrnul.

„Hodně to připomíná srdeční bypass. Ale místo abychom vedli jinudy krev, přesměrováváme elektrické signály. Bereme impulzy z mozku, které obcházejí zranění, a tak se vlastně přímo dostávají ke svalům,“ popsal novinku Chad Bouton, jenž vedl projekt na pomoc Burkhartovi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pohyb ruky umožňuje mikročip malý jako hrášek. Ten mladíkovi implantovali do části mozku, která řídí ruku. Čip zachycuje impulzy a mění je v pokyny pro svaly. Ty přijímá elektrodová objímka na mladíkově ruce a předává je dál. Od přijetí signálu v mozku k pohybu uplyne jen desetina sekundy.

Zatím se experimenty v této oblasti na řízení robotických rukou pomocí mozku, nebo počítače využívaly k ovládání ochrnutých končetin. Teď je to poprvé, co člověk ovládá vlastní ruku myšlenkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám