Hlavní obsah

Mladík se při trhání zubů moudrosti nakazil infekcí, zemřel dva dny po zákroku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V americkém státě Maine zemřel 18letý mladík na infekční onemocnění. Nakazil se jím v zubní ordinaci, shledala lékařská inspekce. O statisticky vzácném případu informoval server The Bangor Daily News.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Benjamin LaMontagne podstoupil v únoru běžnou proceduru – dentista mu vytrhl dva zuby moudrosti. O dva dny později zemřel doma na Long Islandu v matčině náruči. Příčinou smrti bylo podle vyšetřovatele vážné bakteriální onemocnění – nekrotizující fasciitida.

Infekce postihuje kůži a tkáň, které odumírají, stejně jako cévy a nervy. Nekróza většinou zasáhne končetiny, přičemž až polovině lidí pak musí být končetina amputována. Zhruba polovina pacientů zemře.

Onemocnění způsobuje několik druhů bakterií, nejčastěji bakterie streptokoku skupiny A. V jejich případě se ale většinou infekce snadno léčí. Bakterie se nejčastěji dostanou pod kůži nějakou ránou, puchýřem či vředem.

LaMontagneův případ se odlišuje, odborníci se s žádným podobným za desítky let nepotkali. „Nic podobného jsem nikdy neslyšel, aby se pacient nakazil nekrotizující fasciitidou při rutinním trhání zubů,“ citovala média Johna Molinariho, experta na infekce z komory zubařů, a poukázala na to, že v zubních ordinacích se nástroje důsledně sterilizují a dentisté používají rukavice a ochranné masky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám