Hlavní obsah

Nejvzácnější poštovní známka na světě jde do aukce

New York

V newyorské aukční síni Sotheby's s největší pravděpodobností padne rekord. Dražit se tam totiž bude nejvzácnější známka na světě One-Cent Magenta (Jednocentová karmínová). Odborníci očekávají, že známka vytištěná v roce 1856 v tehdejší Britské Guyaně se prodá za částku pohybující se mezi 10 až 20 milióny dolarů (až 400 miliónů korun).

Foto: Andrew Kelly, Reuters

V New Yorku se bude dražit známka One-Cent Magenta.

Článek

Známku s nominální hodnotou jednoho centu považují odborníci za nejvzácnější na světě, neboť je jediným známým exemplářem svého druhu. Vytištěna byla z nouze, když se před půldruhým stoletím zpozdila dodávka známek z Británie do kolonie v Jižní Americe a místní poštmistr byl nucen požádat místní tiskárnu o výpomoc.

Z tehdy vytištěné série existuje v současnosti několik čtyřcentových a právě tato jediná jednocentová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dražba, která začne v 19:00 místního času (hodinu po půlnoci SELČ) je významná i proto, že se proslulá známka dostane na veřejnost poprvé od roku 1986, kdy byla vystavena v Chicagu. Dosud nejdražší poštovní známkou je švédská "Tříšilinková žlutá" z roku 1855, která se v roce 2010 vydražila za 2,2 miliónu dolarů.

Dosud nejdražší známka se prodala za pětinu spodní hranice této odhadní ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám