Hlavní obsah

Kolumbijským prezidentem znovu Santos

– Bogotá

Stávající kolumbijský prezident Juan Manuel Santos povede zemi i v dalším funkčním období, a Kolumbie tak bude pokračovat v mírových rozhovorech s levicovými povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Podle téměř úplných výsledků nedělního druhého kola voleb Santos zvítězil nad Óscarem Ivánem Zuluagou. Informovala o tom volební komise.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Santos a jeho tým oslavuje po vítězství v prezidentských volbáchVideo: Reuters

 
Článek

Santos po sečtení více než 99 procent hlasů získal podporu 53 procent voličů, Zuluagu v jednom z nejnapínavějších volebních soubojů posledních let podpořilo 47 procent lidí.

Prezidentské volby byly obecně považovány za referendum o tom, zda se mají či nemají vést mírové rozhovory s levicovými povstalci. Zatímco politik pravého středu Santos je iniciátorem rozhovorů a na snaze o mírové řešení půlstoletí trvajícího konfliktu postavil svou kampaň, Zuluaga odmítal s rebely vyjednávat, dokud nesloží zbraně.

Ozbrojenci z FARC bojují za ideje radikálního komunismu a během pět desetiletí trvající partyzánské války zemřelo na 200 000 lidí.

Foto: John Vizcaino, Reuters

Kandidát na prezidenta Óscar Iván Zuluaga už uznal svou porážku.

Zuluaga, kterého veřejně podporoval i někdejší prezident Álvaro Uribe, už svou porážku uznal. "Tohle je konec více než padesáti let plných násilí a začátek Kolumbie, v níž bude více spravedlnosti a sociální rovnosti," řekl Santos svým příznivcům po zveřejnění výsledků.

V prvním kole koncem května nejlépe uspěl pětapadesátiletý zástupce konzervativní opozice Zuluaga, ale jen malým rozdílem. Proto politologové předpovídali v druhém kole velmi těsný souboj.

Foto: Jose Miguel Gomez, Reuters

Znovuzvolený kolumbijský prezident Juan Manuel Santos

Dvaašedesátiletý Santos byl nicméně mírným favoritem, protože ho z řad poražených kandidátů v prvním kole nyní podpořili dva, kteří měli dohromady 24 procent hlasů. Naproti tomu Zuluagu otevřeně podpořila jen kandidátka, kterou volilo 15 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám