Hlavní obsah

Český astronom Štefl zahynul při dopravní nehodě v Chile

Známý český astronom Stanislav Štefl zahynul v noci na čtvrtek po dopravní nehodě v Chile, kde pracoval pro Evropskou jižní observatoř (ESO). Podlehl zraněním po srážce svého vozu s nákladním automobilem na předměstí hlavního města Santiaga de Chile.

Foto: European Southern Observatory

Český astronom Stanislav Štefl

Článek

Záchranka odvezla těžce zraněného spolu s druhým řidičem do nemocnice del Salvador. Navzdory zásahu lékařů Štefl zemřel.

Podle první verze policie nedal Štefl na křižovatce přednost v jízdě. Web Puranoticia tvrdí, že jeden z řidičů jel na červenou.

Štefl působil na největší a nejdražší astronomické observatoři světa ALMA, která byla otevřena loni v chilské poušti Atacama. Tato anténová síť v nadmořské výšce 5050 metrů umožňuje pořizovat snímky s rozlišením až desetinásobně vyšším než dokáže Hubbleův kosmický dalekohled. Vědci si od observatoře slibují průlom v současné astronomii.

ALMA vznikla v rámci partnerství Evropy, Severní Ameriky a východní Asie a ve spolupráci s Chile. Čeští vědci se na budování obřího objektu podíleli díky tomu, že jsou od roku 2007 členy Evropské jižní observatoře (ESO). Ta umožňuje evropským vědcům pozorovat vesmír z jižní polokoule v co nejlepších klimatických podmínkách. Českou účast na pozorování vesmíru přímo v Chile zajišťoval právě Štefl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám