Hlavní obsah

Šok po republikánských volbách ve Virginii

Richmond/Washington

Naprostým překvapením skončily sněmovní primárky republikánů v americkém státě Virginie. Druhého nejvlivnějšího zástupce strany ve Sněmovně reprezentantů v nich porazil kandidát konzervativního křídla Tea Party. Podle některých to může znamenat stop reformnímu zákonu o imigrantech.

Foto: ČTK/AP

Vítězný David Brat

Článek

Jednapadesátiletý Eric Cantor, který ve sněmovně působí 13 let a byl považován za nástupce šéfa komory Erika Bohnera, si byl podle serveru The Washington Post tak jistý svým vítězstvím, že v úterý ráno v kavárně u Kapitolu v klidu debatoval se sponzory a lobbisty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Večer už bylo jisté, že prohrál. Porazil jej relativně neznámý profesor ekonomie z Ashlandu David Brat.

„Byl to operní pád. Rychlý, hluboký a zcela překvapivý,“ komentoval výsledek Washington Post a dodal, že americká historie zná jen pár podobných případů.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Eric Cantor

Závratný rozdíl byl už jen ve financích, které kandidáti dali na kampaň. Brat utratil jen zhruba 122 tisíc dolarů (2,5 miliónu korun), Cantor pět miliónů dolarů (101 miliónů korun).

Akademik Brat uspěl se svojí kritikou Cantorovy podpory reformy přistěhovalecké politiky i zvýšení dluhového stropu USA. V boji o křeslo ve Sněmovně reprezentantů se utká s demokratem Jackem Trammellem, který učí na stejné škole jako on.

Jak informoval server Business Insider, podle některých hlasů v Kongresu je ale už nyní reformní zákon o přistěhovalcích odepsaný, jelikož ztratil jednoho ze svých klíčových podporovatelů. Vláda prezidenta Baracka Obamy mimo jiné usiluje o to, aby mohli občanství získat přistěhovalci, kteří už v USA žijí, i když nelegálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám