Hlavní obsah

Clintonová zpochybňovala výměnu Bergdahla za špičky Tálibánu

Washington

Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyjadřovala pochybnosti kolem výměny radikálů z Tálibánu za vězněného amerického vojáka Bowe Bergdahla. Píše to ve svých pamětech, z nichž uveřejnila úryvky stanice CBS.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Kniha vychází v době diskuse o Bergdahlově propuštění. Kritici jeho výměny za pětici vysoce postavených členů Tálibánu vězněných na Guantánamu vyčítají administrativě prezidenta Baracka Obamy, že cena je příliš vysoká. Bergdahla někteří bývalí spolubojovníci z afghánské mise obviňují z dezerce a zrady [celá zpráva].

„Brala jsem v úvahu, jako už mnohokrát před tím, že otevření dveří pro vyjednávání s Tálibánem po tolika letech války bude pro mnoho Američanů těžko stravitelné,” zdůvodnila Clintonová své námitky vůči výměně.

Někdejší šéfka americké diplomacie byla ve vedení úřadu do ledna loňského roku, kdy již jednání o Bergdahlově propuštění probíhala.

Podle knihy nazvané Hard Choices (Těžká rozhodnutí), která obsahuje vzpomínky na její čtyři roky v čele ministerstva zahraničí, s Bílým domem nesouhlasila ani v otázce vyzbrojení rebelů bojujících proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Obama je odmítal.

Zda bude kandidovat na prezidentku, ale v knize neuvádí. Píše pouze, že se ještě nerozhodla.

Podle Tálibánu se Bergdahl měl dobře

Mluvčí afghánského Tálibánu v pátek uvedl, že se hnutí o Bergdahla po dobu jeho pětiletého zajetí dobře staralo. Bergdahl byl držen v „dobrých podmínkách”, řekl agentuře AP mluvčí Zabiulláh Mudžáhid. Můžete se ho v Americe zeptat na jeho život (v zajetí), nebude si stěžovat. „Dodal, že Američan dostával čerstvé ovoce a jakékoli další jídlo, o které požádal, a měl dokonce dovoleno hrát se svými vězniteli fotbal. Bergdahl údajně rád četl, a to i knihy o islámu psané v angličtině.

Už dříve se objevily zprávy, že Bergdahl učil táliby bandminton. [celá zpráva]

Podle Zabiulláha Mudžáhida hnutí Američana zadržovalo na různých místech v Afghánistánu, lokality ale neupřesnil.

S rodiči ještě nemluvil

Podle mluvčího Pentagonu Stevena Warrena se Bergdahlův stav den ode dne zlepšuje, ale stále ještě nehovořil s rodinou. Uvedla to televize Fox News.

Zatím nebylo stanoveno, kdy se s rodiči spojí po telefonu, ani kdy bude převezen z vojenské nemocnice v Německu do vojenské nemocnice v Texasu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám