Hlavní obsah

Američan byl 17 let ve vězení za vraždu, kterou nespáchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Soud prohlásil za nevinného Newyorčana, který dostal na konci minulého století 25 let vězení za údajnou vraždu. Třiapadesátiletý Roger Logan si mezitím ovšem odseděl už 17 let. Po přezkoumání případu se ukázalo, že byl odsouzen na základě výpovědi falešného svědka, kterého využil vyšetřující policista. Od března se tak jedná o sedmého propuštěného odsouzence v Brooklynu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Deník Daily Mail napsal, že Logan vyšel v úterý z budovy nejvyššího soudu v Brooklynu na svobodu díky vyšetřovacímu týmu, který se jeho kauzou znovu zabýval. Tento tým totiž zjistil, že klíčová svědkyně v procesu, který se konal v roce 1997, byla v policejní vazbě v době, kdy, jak tvrdila, viděla Logana krátce před vraždou.

"Toto svědectví - ať záměrně nebo omylem - bylo falešné," sdělil soudu podle Daily Mail zástupce obvodního prokurátora Mark Hale. "Svědkyně nemohla nic takového vidět, protože byla ve vazbě," dodal.

V New Yorku začal znovu působit zvláštní tým pověřený přezkoumáváním trestů vězení (CRU) vyvolávajících pochybnosti. Nyní prověřuje kolem 90 rozsudků, upřesnil podle agentury AFP brooklynský prokurátor Kenneth Thompson, který se o obnovení práce CRU zasloužil.

Vyšetřovatel prý opakovaně používal stejného svědka

Z dosud prostudovaných starých případů CRU dospěl u sedmi z nich k závěru, že rozsudek nebyl dostatečně podložený a naopak u 11 případů, že odsouzení bylo spravedlivé.

U většiny přehodnocovaných kauz vedl vyšetřování policista Louis Scarcella, který je již v důchodu a je podezřelý, že používal nelegální metody k usvědčení podezřelých. Někdy prý dokonce používal v různých případech stejného svědka.

Reklama

Výběr článků

Načítám