Hlavní obsah

Kubánec v Miami si čtyřicet let myslel, že je občanem USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Kubánský rodák Mario Hernandez (58) žil čtyři desítky let ve Spojených státech v domnění, že má americké občanství. Omyl poznal až ve chvíli, kdy loni požádal o pas. Hernandez se chtěl s manželkou vypravit do zahraničí, úřad však někdejšímu vojákovi odmítl dokument vydat a překvapený muž se dozvěděl, že je ilegálním přistěhovalcem.

Foto: Profimedia.cz

Miami

Článek

Když se Hernandez, který do USA z Kuby přišel v devíti letech s rodiči, v roce 1975 se nechal naverbovat do končící války ve Vietnamu, měl za to, že se armáda o veškeré „papírování“ spojené s občanstvím postará, neboť na ně měl jako aktivní voják nárok.

Úředník ve floridském městě Jacksonville, který měl Hernandezův případ na starosti, se ale mylně domníval, že pro udělení občanství potřebuje tzv. zelenou kartu, a proto se celá věc zasekla.

Hernandez od té chvíle žil s pocitem právoplatného Američana a jeho fakticky ilegální situaci nikdo nepřišel. A to i přes to, že působil například ve vězeňské stráži, kde hlídal mimo jiných těžkých zločinců i atentátníka Timothyho McViegha, který bombou v Oklahomě zabil 168 lidí.

Imigrační úřad se mu nakonec omluvil a občanství, na které měl nárok, mu tento týden oficiálně udělil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám