Hlavní obsah

Američan věznil a týral Mexičanku deset let, sousedé je měli za šťastný pár

– Santa Ana • Aktualizováno

Policii v Kalifornii se v pondělí přihlásila žena, která zmizela před deseti lety. Unesl ji druh její matky, když jí bylo patnáct. Jednačtyřicetiletý Isidro Garcia byl v úterý zadržen pro podezření z únosu, znásilnění a věznění ženy.

Foto: Reuters

Únosce Isidro Garcia na nedatovaném snímku

Článek

Dívka zmizela v roce 2004. Unesl ji tehdejší přítel její matky, který se k ní přistěhoval do domu v kalifornské Santa Aně. Její dceru začal obtěžovat v červnu, jen čtyři měsíce poté, co se do USA přistěhovala z rodného Mexika.

V srpnu 2004 matku napadl a patnáctileté děvče naložil do auta. Odvezl jej do 40 kilometrů vzdáleného Comptonu na předměstí Los Angeles. Dívku zamkl v garáži. Opakovaně ji fyzicky i sexuálně napadal.

Strach z deportace

Dívce vyhrožoval, že pokud se pokusí vrátit k rodině, tak zařídí, aby deportovali její příbuzné, kteří žili v USA ilegálně. Její matka sice po dívce pátrala přes média ve španělštině.Informovala také úřady.

Garcia během let opakovaně měnil místo pobytu i identitu, aby ho nevypátrali. V roce 2007 donutil unesenou, aby si ho vzala. Opatřil si k tomu dokumenty z Mexika. Svou oběť dokonce přivedl do jiného stavu a zplodil s ní dceru.

Garcia i unesená chodili na noční úklidy, dívka ze strachu před deportací rodiny neutekla. „I když měla příležitost utéci, po letech fyzického a psychického zneužívání oběť neviděla východisko ze své situace a žila s Garciou,“ uvedl policista ze Santa Any Anthony Bertagna. Dodal, že jí Garcia vymýval mozek.

Útěk iniciovala sestra

Dívka utekla až poté, co se na Facebooku spojila se svou sestrou. Tehdy si uvědomila, že musí odejít. V pondělí proto šla na nejbližší policejní stanici, kde nahlásila, že je obětí domácího násilí a že byla unesena.

Sousedé v losangeleském Bell Gardens byli zatčením Garcii překvapeni, považovali pár za šťastný. Pořádal dokonce oslavy pro svou tříletou dceru, kam chodily děti ze sousedství a dostávaly dárky. Jedna ze sousedek ale dodala, že Laura, jak unesenou všichni znali, se nikdy s nikým dlouho nebavila.

Policie tvrdí, že případu zmizení dívky věnovala pozornost, ale pátrání bylo mimořádně složité, neboť únosce měnil jména a data narození a čtyřikrát se přestěhoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám