Hlavní obsah

V archivu se našel Wintonův dopis, v němž žádá USA o přijetí dětí z Československa

Aktualizováno

Americký archivář objevil ve vládních dokumentech dopis Nicholase Wintona Franklinu Delano Rooseveltovi. Britský zachránce stovek československých dětí před nacisty v něm žádá v květnu 1939 tehdejšího amerického prezidenta o přijetí ohrožených dětí z Československa. V neděli to uvedla americká televize CBS.

Foto: Kateřina Farná

Sir Nicholas Winton

Článek

Winton, který v pondělí slaví 105. narozeniny, zachránil těsně před druhou světovou válkou 669 československých, převážně židovských dětí. CBS o něm koncem dubna vysílala reportáž v rámci známého pořadu 60 minutes.

V rozhovoru se CBS se Winton také zmínil, že poslal dopis tehdejšímu americkému prezidentovi Rooseveltovi, ve kterém ho žádal, aby ohrožené československé děti přijala nejen Británie, ale také Spojené státy. "Ale Američané žádné děti nepřijali. To byla škoda, mohli jsme jich dostat ven mnohem více," řekl Winton CBS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Reportáž CBS viděl i David Langbart, který pracuje v amerických vládních archivech. Rozhodl se, že se podívá do archívů ministerstva zahraničí, zda tam dopis skutečně je. "A skutečně. Našel jsem originál dopisu prezidentu Rooseveltovi," řekl Langbart.

Winton necítil hněv

V dopise 16. května 1939 Winton psal Roseveltovi, že "lidé v Americe si zřejmě neuvědomují, jak málo se dělá pro uprchlické děti v Československu". "Je možné, aby se v Americe s tímto problémem něco dělalo? V dopise je těžké celou věc vylíčit dostatečně přesvědčivě, ale spoléháme na vaši představivost, abyste si uvědomil, jak zoufale naléhavá celá situace je," psal Winton.

Langbart také v archívech zjistil osud Wintonovy žádosti. Bílý dům předal dopis ministerstvu zahraničí a to ho dále odeslalo prezidentovu poradnímu výboru pro politické uprchlíky. V archívech také bylo memorandum ministerstva zahraničí, které pověřilo americké velvyslanectví v Londýně, aby Wintonovi sdělilo, že "americká vláda není s to ... povolit imigraci nad počet stanovený existujícími přistěhovaleckými zákony". Odmítavý dopis amerického velvyslanectví v tomto duchu má také Winton stále mezi svými dokumenty.

Před měsícem Winton CBS řekl, že necítil vůči americké vládě hněv. "Neměli jsme moc času na to, abychom se chovali negativně," řekl.

Archivář Langbart řekl, že v souvislosti s holokaustem si možná v té době nikdo pořádně neuvědomoval, co se chystá. "Spojené státy otevřely své dveře, jak to umožňoval zákon v té době. Přál bych si, aby to bývalo víc, ale nebylo," řekl Langbart.

Reklama

Výběr článků

Načítám