Hlavní obsah

V USA onemocněl druhý člověk s koronavirem

Washington

Ve Spojených státech zaznamenali druhý případ nákazy smrtícím koronavirem MERS. Sdělilo to americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Nemocný se infikoval v Saúdské Arábii, odkud pochází většina dosavadních nakažených i obětí. Virem se dodsud nakazilo skoro 550 lidí, přičemž 142 jich zemřelo.

Foto: Handout, Reuters

Detail koronaviru MERS pod elektronovým mikroskopem, zachycující nukleokapsidu, tedy bílkovinný obal a nukleovou kyselinu.

Článek

Nový pacient začal mít zdravotní problémy při letu z Rijádu do Londýna. Poté odcestoval přes Boston a Atlantu na Floridu, kde byl krátce poté hospitalizován ve městě Orlando. Jeho stav je podle lékařů „uspokojující”.

CDC se z preventivních důvodů snaží kontaktovat asi 500 lidí, kteří s nakaženou osobou cestovali ve stejných letadlech.

Lékařka Anne Schuchatová, která má v CDC na starosti onemocnění dýchacího ústrojí, již po prvním zjištěném případu koronaviru MERS v USA prohlásila, že „je důvodem velkého znepokojení zejména kvůli tomu, že jde o nemoc velmi nakažlivou”. Téměř třetina případů nakažení virem končí smrtí pacienta.

Počet nakažených lidí koronavirem MERS od jeho objevení v září 2012 dosáhl ve světě podle CDC nejméně 538, přičemž 145 z nich již zemřelo. Nejvíce případů hlásí Saúdská Arábie, kde se eviduje 450 případů a 112 mrtvých.

I první nakažený Američan letěl koncem dubna z Rijádu do Londýna, kde na letišti Heathrow přestoupil na let do USA. Z Chicaga jel autobusem do blíže neurčeného do Indiany. Tam začal mít muž dýchací problémy, horečku a kašel. Test na Mers, který mu udělali, protože byl v Saúdské Arábii, nákazu potvrdily

Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Zatím není znám zdroj infekce, původně se spekulovalo o netopýrech, ale nyní se experti přiklánění k možnosti, že jej přenášejí velbloudi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám