Hlavní obsah

Při zpackané popravě v Oklahomě nemohli najít žílu, pak jim praskla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nepovedená poprava Claytona Locketta ukázala neschopnost vězeňského sboru v Oklahomě ji správně vykonat. Lékaři v úterý trvalo 51 minut, než dokázal najít na těle odsouzeného vhodnou žílu pro zavedení kanyly. Pak si nevšiml, že žíla praskla. Lockett zemřel deset minut po přerušení popravy na infarkt. Vedení věznice v pátek zveřejnilo další detaily.

Foto: Handout, Reuters

Odsouzení Clayton Lockett (vlevo) a Charles Warner.

Článek

Ukázalo se, že Lockett se ráno v cele bránil, když ho měli odvést na popravu. K jeho zneškodnění stráž použila elektrický paralyzér. Muže pak dopravili do vězeňské nemocnice, kde mu ošetřili řeznou ránu, kterou si sám způsobil.

Poprava začala v úterý navečer. Locketta připoutali na lůžko v 17.27. Lékař začal hledat vhodnou žílu. Kanyla byla zavedena do žíly ve slabinách v 18.18. O pět minut později bylo podáno sedativum. Po deseti minutách lékař uvedl, že odsouzenec je v bezvědomí, a byly mu podány do žil zbylé dvě látky ze smrticí injekce.

V 18.42 se projevil u Locketta neklid, zmítal se a mumlal. Lékař v 18.44 zjistil, že žíla praskla, pročež byla poprava 18.56 přerušena, když lékař zjistil u odsouzeného slabý tep srdce. Lockett přesto zemřel v 19.06. Podlehl infarktu. [celá zpráva]

Ředitel věznice Robert Patton v dopisu guvernérovi uvedl, že do těla se nedostala smrticí látka. To řediteli potvrdil lékař při popravě, když Pattonovi odpověděl na jeho dotaz: „Dostalo se (do těla) dost látek, aby způsobily smrt?“

„Látky buď absorbovala tkáň, nebo unikly, nebo obojí,“ uvedl ředitel věznice ve zprávě pro guvernéra.

Popravu kritizuje OSN

Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva se sídlem v Ženevě v pátek prohlásil, že nezdařená poprava Clytona Locketta ve věznici v Oklahomě může být v souladu s mezinárodním právem chápána jako kruté, nelidské či ponižující zacházení. Podle agentury AP úřad také vyzval Spojené státy, aby uvalily na trest smrti moratorium.

Mluvčí úřadu OSN Rupert Colville dále řekl, že Lockettova smrt byla letos v USA již druhým případem zcela nepřiměřeného utrpení způsobeného špatně fungující smrtící injekcí. První případ se týkal Dennise McGuira, násilníka a vraha, který umíral v lednu v ohijské věznici dlouhých 26 minut kvůli použití údajně nevyzkoušené kombinace smrtících látek.

Lockett byl odsouzen k smrti za střelbu na devatenáctiletou Stephanii Neimanovou při loupeži v jejím domě. Pak se díval, jak ji jeho dva komplicové pohřbívají zaživa. Kvůli jeho nepovedené popravě bylo pozastaveno vykonání nejvyššího trestu nad dalším odsouzencem Charlesem Warnerem. Datum bylo prozatím odsunuto o dva týdny na 13. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám