Hlavní obsah

Sedmnáctiletý Američan plánoval vyvraždit rodinu a zmasakrovat spolužáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká policie ve čtvrtek obvinila 17letého Johna Davida LaDuea z plánování vraždy rodičů a sestry a následného masakru ve střední škole ve městě Waseca ve státě Minnesota. Mladík podle agentury Reuters oslavoval střelce ze školního masakru v Columbine z roku 1999.

Foto: Mark Johnston, ČTK/AP

Článek

Policie plán překazila, když ji kdosi v úterý v noci upozornil na podezřelou osobu s batohem. Vešla do skladu ve Wasece a zavřela za sebou dveře. Ve skladišti a v domě rodiny mladíka policie našla součástky na výrobu bomby, zbraně, munici, připravená výbušná zařízení a dokumenty odhalující plány mladíka, jenž byl zatčen.

LaDue si plány zapsal do svého deníku a shromažďoval materiál potřebný k výrobě bomby včetně střelného prachu, kuličkových ložisek, střelných zbraní a munice, uvedla místní policie.

LaDue se policii přiznal, že chtěl útok provést 20. dubna, v den 15. výročí masakru z Columbine, ale na ten den připadal Boží hod velikonoční.

Akci měl rozplánovanou

La Due plánoval nejprve zastřelit svého otce, matku i sestru, a pak zapálit pole za městem, aby zaměstnal záchranáře. Následně se plánoval přemístit do školy a odpálit podomácku vyrobené nálože ve školní kantýně. Plánoval rovněž založit požár, k čemuž měly posloužit Molotovovy koktejly. Policistu střežícího školu chtěl zabít ze zálohy tím, že by předstíral pomoc zraněným.

Chlapec si představoval, že ho nakonec zlikviduje zásahové komando SWAT.

Policie u mladíka doma objevila sedm střelných zbraní, tři funkční bomby, množství munice a černý oděv s maskou.

„Domníváme se, že LaDue se chystal útok provést v příštích několika týdnech,” uvedl kapitán wasecké policie Kris Markeson.

Obdivoval školní masové vrahy

Mladíkův deník obsahoval odkazy na školní masakry včetně školy Columbine v Littletonu ve státě Colorado, kde dva studenti v roce 1999 zabili 13 lidí. LaDue oslavoval jednoho ze střelců a kritizoval chyby, jichž se útočníci podle něj během útoku dopustili.

Školu ve Wasece navštěvuje více než 900 studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám