Hlavní obsah

Stropnický: Západ propásl vhodný okamžik k reakci na ruské akce

Právo, Jiří Roškot (Washington)
Washington

Ministr obrany Martin Stropnický na konferenci Atlantické rady USA k výročí rozšíření NATO ve středu upozornil, že Západ v případě ruské anexe Krymu zaspal a nereagoval včas. Podle Stropnického je i současná reakce slabá, protože Kreml rozumí jen síle.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ministři obrany USA a ČR Chuck Hagel a Martin Stropnický (vpravo)

Článek

„Propásli jsme vhodný okamžik k reakci,” řekl Stropnický. „Nemáme prostor k manévrování, a naše reakce je slabá,” zdůraznil s tím, že podle něj ani teď není Evropa ještě připravena na velké ekonomické oběti zavedením tvrdších sankcí. Nicméně je názoru, že pokud by na Ukrajině propukl skutečný konflikt, má EU dostatečnou kapacitu k reakci, ale až jako poslední možnost. Ministr je přesvědčen, že Rusko rozumí jen řeči síly.

Stropnický prohlásil, že nynější akce Putinova Ruska na Ukrajině se daly předvídat. „My na Západě jsme, zdá se, stále překvapeni událostmi kolem nás,” řekl ministr fóru a zmínil, že tomu tak bylo i v minulosti, v době Mnichova, při invazi do Československa v roce 1968 za arabského jara a nyní při anexi Krymu. Podle něj bylo nicméně možné ze silných výroků Putina o obnovení vlivu Ruska z počátku tisíciletí, i pozdější války s Gruzií tušit, co může podniknout. Současně varoval, že není jasné, kde jsou meze ruských ambic.

K zaostávajícímu českému rozpočtu na obranu ministr poznamenal, že mu velmi pomohla nedávná návštěva šéfa NATO Anderse Fogha Rasmussena v Praze, který apeloval na to, aby Česko dalo armádě víc peněz, jelikož se už pohybuje na hraně únosnosti.

Ve středu se už premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman shodli, že výdaje na obranu nemohou dále klesat. Za stávající situace podle nich není Armáda České republiky schopna plnit všechny závazky, které vůči NATO má. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám