Hlavní obsah

Odsouzenec na smrt zemřel po zpackané popravě na infarkt

– Oklahoma City

Osmatřicetiletý odsouzenec na smrt zemřel v americkém státě Oklahoma na infarkt krátce poté, co ředitel věznice zastavil probíhající popravu kvůli problémům se zaváděním smrticí látky do jeho těla. Vykonání nejvyššího trestu nad dalším odsouzeným, naplánované o dvě hodiny později, bylo nakonec odloženo o čtrnáct dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cela smrti, kde začala poprava Claytona Locketta Video: Reuters

 
Článek

Nastal nějaký problém s žílou a látky nepůsobily tak, jak by měly, a proto ředitel věznice nařídil popravu Claytona Locketta (38) zastavit, sdělila vězeňská správa.

Stalo se tak 20 minut po začátku popravy, kdy byly již použity všechny tři připravené látky. Odsouzený byl v bezvědomí a náhle začal těžce dýchat, kroutit se a zatínat zuby. Po dalších asi 20 minutách po odpojení smrticí injekce dostal silný infarkt, upřesnila správa.

„Bylo hrozně těžké se na to dívat," řekl podle agentury AP Lockettův advokát.

Druhá poprava Charlese Warnera byla podle něj odložena o nejméně 14 dní.

Foto: Handout, Reuters

Odsouzení Clayton Lockett (vlevo) a Charles Warner

Složení nesmějí znát

Dvě popravy v jeden den by byly ve státě Oklahoma poprvé od roku 1937. Cestu k nim nedávno otevřel verdikt nejvyššího soudu, který odmítl žalobu dvojice usvědčených vrahů, kteří takto žádali informace o složení látek pro smrticí injekce.

Soud v rozsudku uvedl, že dvojice odsouzenců nemá právo vědět, jaké uspávací a smrtelné látky budou při popravě použity.

Americké státy, které k popravám vyžívají smrticí látky, nahrazují doposud užívané směsi novými přípravky. Důvodem je postoj velkých výrobců léčiv, především z Evropy, kteří se zavázali neposkytovat americkým věznicím látky, které mají být použity k usmrcování odsouzenců. Zmíněné léky především utlumí dýchací systém a zastaví činnost srdce.

Kritici tvrdí, že nevyzkoušená farmaka mohou popravovaným způsobit značné utrpení. Argumentují případem z letošního ledna, kdy poprava v Ohiu trvala 25 minut. Odsouzený po injekční aplikaci směsi údajně lapal po dechu a dusil se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám