Hlavní obsah

Somálec letěl v podvozkové šachtě, aby viděl mámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Patnáctiletý Somálec, který i přes nedostatek kyslíku a teplotu pod bodem mrazu přežil před týdnem v podvozku letadla několikahodinový let z Kalifornie na Havaj, se chtěl dostat za svou matkou žijící v Africe. Vyplývá to z prohlášení jeho přátel a rodiny, které vyzpovídala agentura AP.

Foto: Novinky

Článek

Mladíkův otec Abdulahi Yusuf uvedl, že jeho syn „bojuje s přizpůsobením se životu v zemi”. „Naše situace se zhoršila, když jsme se na několik let v Africe ocitli bez domova poté, co jsme kvůli válce utekli z našeho rodného Somálska. Výsledkem bylo, že můj syn nemohl získat žádné formální vzdělání předtím, než jsme se přestěhovali do Spojených států,” sdělil otec ve svém prohlášení. Yusuf plánuje brzy odcestovat na Havaj, aby se se svým synem setkal a odvezl ho „domů k jeho rodině v Kalifornii”.

Podle zástupce OSN, se kterým mluvila agentura AP, žije chlapcova matka v uprchlickém táboře v Etiopii. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Voice of America uvedla, že se její syn teprve nedávno dozvěděl, že je naživu. Předtím mu prý jeho otec tvrdil, že zemřela. „Vím, že mě hledal, a požádala jsem americkou vládu, aby mi pomohla setkat se zase s mými dětmi,” řekla matka. Její bývalý manžel podle ní  jejich tři děti odvezl do Kalifornie bez jejího vědomí a od roku 2006 o nich neměla žádné zprávy.

Americké úřady potvrdily, že chlapec do země přicestoval před čtyřmi lety. Jeden z jeho kamarádů z Kalifornie se nechal slyšet, že mladý Somálec byl frustrovaný a necítil se ve Spojených státech doma: „Každý den mi říkal: Chybí mi Somálsko, chybí mi máma. Prostě jen chtěl vidět svou matku.”

Ze záznamu bezpečnostní kamery na kalifornském letišti v San Jose je patrné, jak mladík před více než týdnem v neděli ráno přeskočil plot. Pak se dostal do podvozkové šachty letadla směřujícího na Havaj. Jeho černý let se provalil až po přistání na havajském ostrově Maui, kde si chlapce na ranveji všimli zaměstnanci letiště. Mluvčí FBI Tom Simon řekl, že větší část letu, který na Havaj trvá asi pět a půl hodiny, byl mladík v bezvědomí. [celá zpráva]

Obdobné pokusy černých pasažérů zpravidla končí smrtí, neboť ve vysoké nadmořské výšce nemají dostatek kyslíku a musí také čelit silným mrazům. Cestovní výška stroje byla podle Reuters 11 500 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám