Hlavní obsah

Smrt tanečníka rozpoutala v Riu peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janiero
Aktualizováno

Násilí zasáhlo v úterý v noci brazilská města Rio de Janeiro a Sao Paulo. V Riu musely být zavřeny hlavní ulice i v turisticky atraktivní Copacabaně, když rozlícení obyvatelé nedaleké favely Pavao-Pavaozinho obývané chudinou zapálili pneumatiky. Během nepokojů byl jeden muž zastřelen a dvanáctiletý chlapec zraněn, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v Riu de JaneiroVideo: Reuters

 
Článek

V Riu se násilí rozpoutalo po smrti 26letého tanečníka Douglase Rafaela da Silva, který byl nalezen v pondělí mrtvý ve škole. Příbuzní jsou přesvědčeni, že byl ubit policií.

”Policisté ubili mého přítele k smrti, stejně jako mučili a zabíjeli v jiných komunitách,” řekl 23letý obyvatel favely Johanas Mesquita. Policie to ale popírá: „Zpráva z místa činu ukazuje, že Douglasova zranění odpovídají tomu, že zemřel následkem pádu.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Policisté odvážejí zatčeného obyvatele favely

Obyvatelé tomu však neuvěřili a soustředili se u vstupu do favely. Pak zaútočili na policejní stanici a začali zapalovat auta. „Všude byl kouř, střílelo se na ulici a lidé utíkali domů,“ uvedl jeden z místních obyvatel pro AFP.

Střílelo se na obou stranách, protože se policie střetla ve favele i se členy gangů obchodujících s drogami jen kousek od místa, kde se budou za dva roky konat plavecké soutěže na olympiádě.

Foto: Reuters

Policisté v Riu nesou zraněného demonstranta.

Pavao-Pavaozinho je jednou z favel, kde policie uplatňuje pacifikační program, jehož cílem je vymýtit v nich kriminalitu před letošním šampionátem v kopané. Ve favelách proto působí několik desítek stálých jednotek.

Žhářský útok v Sao Paulu

Skupina maskovaných mužů zapálila v úterý 34 autobusů v garážích na předměstí Sao Paula. Žhářský útok zcela ochromil autobusovou dopravu na předměstí Osasco.

Nejméně šest ozbrojených útočníků vtrhlo nad ránem místního času (dopoledne SELČ) do garáží přepravní společnosti Urubupunga, kde zajali čtyři zaměstnance a začali zapalovat autobusy. Všichni zaměstnanci vyvázli bez zranění, po žhářích policie pátrá.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Policista z pacifikační jednotky zasahuje ve favele v Riu

Ačkoli jejich motiv policie nezná, média spekulují o tom, že by mohlo jít o odvetu za policejní zátah proti překupníkům drog. Během něj v pondělí zemřel jeden z pravděpodobných dealerů.

Foto: Reuters

Protesty ve favele Pavao Pavaozinho v Riu de Janiero |

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám