Hlavní obsah

Írán dohodu o jaderném programu plní, USA uvolní jeho zmrazená konta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy uvolní zastavená konta a majetky Íránu. Washington tak rozhodl na základě čtvrteční zprávy Mezinárodní organizace pro atomovou energii (MAAE), potvrzující, že Írán dodržuje dohody a „neutralizoval“ polovinu svých zásob vysoce obohaceného uranu.

Foto: Novinky/Reuters

Prezidenti Íránu Hasan Rúhání a USA Barack Obama

Článek

Vzhledem k tomu, že „všechny strany dodržely své závazky“, uvolní USA majetek v hodnotě 450 miliónu dolarů, který zmrazily po zavedení sankcí kvůli íránskému jadernému programu, o němž se domnívaly, že má vojenské cíle. S jeho omezením výměnou za zrušení sankcí nakonec v listopadu souhlasil nový íránský prezident Hassan Rúhání.

Teherán se zavázal, že nebude uran obohacovat na více než pět procent a zbaví se zásob materiálu obohaceného na 20 procent.

Dohoda je dočasná, platí od ledna jen na půl roku. Už ale začala nová šestistranná jednání o stálé dohodě. Podpořil je i íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí, i když současně upozornil, že se Írán nikdy atomové energie nevzdá.

MAAE ve čtvrtek potvrdila, že Írán se zbavil poloviny svého vysoce obohaceného uranu.

Související témata

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Prezident Rúhání v té souvislosti v pátek zopakoval, že „Íránu nejde o válku“, ale „o logiku a jednání“.

Reklama

Výběr článků

Načítám