Hlavní obsah

G7 podpoří další sankce proti Rusku při zostření ukrajinské krize

– Washington

Skupina ekonomicky nejvyspělejších zemí světa ze skupiny G7 podpoří zpřísnění sankcí proti Rusku, pokud Moskva vystupňuje krizi na Ukrajině. Podle agentury Reuters to oznámil v pátek americký ministr financí Jack Lew.

Foto: Mike Theiler, Reuters

Americký ministr financí Jack Lew.

Článek

„Je tam široká a silná jednota v rámci G7 ohledně zvýšení sankcí a nákladů v reakci na stupňující se akce ze strany Ruska," řekl Lew na tiskové konferenci s poukazem, že jde o shodný názor všech členů G7.

Tato neformální organizace vyloučila ze svého středu v rámci skupiny G8 Rusko poté, co Moskva anektovala ukrajinský Krym. Její členové zároveň dali najevo, že se nezúčastní plánovaného summitu G8 v ruském Soči.

Spojené státy a Evropská unie po ruské anexi vydaly seznam osob, převážně ruských, ukrajinských a krymských politiků, kterým zakázaly vstup na své území a zmrazily jim majetek. Černý seznam Spojené státy od té doby několikrát, naposledy v pátek, rozšířily.

K rozsáhlejším ekonomickým sankcím se západní státy neodhodlaly. I Washington a Brusel ale daly Moskvě na vědomí, že tvrdá opatření by následovala po ruském útoku na východ Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám