Hlavní obsah

Američanka zabila dítě morfinem v mateřském mléku, odsoudili ji na 20 let

Novinky, vps

Soud na Floridě poslal na 20 let do vězení Američanku Stephanie Greenovou za nevědomé zabití své šestitýdenní dcery. Holčička zemřela v listopadu roku 2010 na následky požití morfinu. Ten se do jejího těla podle obžaloby dostal v mateřském mléku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Devětatřicetiletá Američanka brala tišící prostředky údajně kvůli bolestem, kterými trpěla po autonehodě před více než 10 lety. Před lékaři zatajila těhotenství, aby jí nadále předepisovali léky, napsal server CBS.

Jako bývalá zdravotní sestra přitom dle žalobců měla vědět, jaké můžou být následky užívání léků proti bolesti v těhotenství a při kojení. Místo toho dala na svůj úsudek a na informace nalezené na internetu. Licenci zdravotní sestry ztratila v roce 2004, když se snažila ilegálně získat léky.

Greenová neplánovaně otěhotněla v roce 2010. Z prvního manželství již měla dvě děti a také sedmiletého syna se svým současným manželem. Dcerka Alexis se narodila zdravá a její matka se rozhodla kojit jí.

Po 46 dnech od porodu volala na nouzovou linku, aby nahlásila, že její dítě leží v bezvědomí v postýlce. Ze záznamu je patrné, že zněla omámeně a nesoustředěně. Snažila se provést masáž srdce, ale neúspěšně.

Nejnižší možný trest

Toxikologická zpráva pak ukázala, že Alexis měla v těle takovou hladinu morfinu, která mohla být smrtelná i pro dospělého člověka. Vyšetřovatelé našli v domě její matky desítky lahviček a plat s léky na nočním stolku, kam se k nim mohl bez problému dostat tehdy čtyřletý syn.

Právník Greenové a obžaloba se shodli, že v USA dosud nebyl nikdo stíhán za zabití dítěte látkou v mateřském mléku. Zároveň obžaloba podle agentury AP neprokázala, jak se morfin dostal do těla holčičky. Existuje pouze velmi málo vědeckých důkazů, že do mateřského mléka se může dostat dostatečné množství morfinu, které by zabilo dítě, uvedl obhájce Američanky.

Greenová čelila v pátek u soudu doživotí, trest 20 let odnětí svobody je pak nejmenší možný, jaký mohla dostat. O podmínečné propuštění si bude moct zažádat po 16 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám