Hlavní obsah

V Chile udeřilo další mohutné zemětřesení

– Santiago de Chile • Aktualizováno

Sever Chile zasáhlo další silné zemětřesení, nynější otřesy měly sílu až 7,6 stupně, o den dříve to bylo 8,2 stupně. Informovala o tom agentura AP. Úřady vydaly varování před přívalovou vlnou tsunami, které však později odvolaly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Chile udeřilo další silné zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Ve středu večer místního času (v noci na dnešek SELČ) americká geologická služba USGS zaznamenala dva silné otřesy. První měl sílu 6,4 stupně a po necelé hodině následoval další, tentokrát o síle 7,6 stupně. Služba původně uvedla údaj 7,8 stupně, ale později ho upravila.

V úterý se potýkala tato jihoamerická země s ještě silnějšími otřesy, zemětřesení o síle 8,2 stupně si vyžádalo nejméně šest obětí.

Foto: ČTK/AP

Lidé v severochilském městě Arica opouštějí kvůli otřesům domovy.

Varování před tsunami vydaly úřady i ve středu, a to pro celé západní pobřeží Latinské Ameriky. Nakonec ho ale odvolaly. [celá zpráva]

Chile je zemí s jedním z nejvyšších výskytů zemětřesení na zeměkouli. V roce 2010 jej zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně. Následná vlna cunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí. Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také v Chile - nastalo v roce 1960, mělo sílu 9,5 stupně a zemřelo v jeho důsledku více než 5000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám