Hlavní obsah

Elvis Presley trpěl genetickou vadou srdce

Předčasnou smrt krále rokenrolu Elvise Presleyho nemusel zapříčinit jen jeho divoký životní rytmus, ale také genetická vada, o níž se dosud nemluvilo. Plyne to z rozboru Elvisovy DNA, získané z jeho vlasu, informovala britská televize Channel 4.

Foto: Profimedia.cz

Elvis Presley na fotografii z roku 1970

Článek

Presley zemřel na selhání srdce v roce 1977 ve věku pouhých 42 let. „Vždycky se mělo za to, že ho zabilo přejídání a předávkování drogami. Tyto závislosti jistě nepomohly, ale nové důkazy naznačují, že Elvis mohl mít vadu v DNA a jeho předčasná smrt byla jeho osudem určeným geneticky,“ uvedl televizní redaktor Mark Evans.

Vědci nově zjistili, že Presley měl vrozenou srdeční vadu a trpěl hypertrofickou kardiomyopatií, která vede k zesílení hmoty srdečního svalu, a tudíž k oslabení srdce. Nemoc s sebou nese mírně zvýšené riziko předčasného úmrtí.

Jak popsal server The Daily Telegraph, Elvis trpěl migrénami a špatně viděl. V posledních letech svého života také nápadně přibral na váze. Nejnovější zjištění naznačují, že se na tom mohla alespoň zčásti podílet vada, kterou zdědil.

Elvisův vlas poskytl k analýze jeho holič Homer Gilleland poté, co jej roky uchovával jako vzpomínku na legendárního muzikanta.

Britská televize plánuje analýzy také u dalších známých lidí včetně Marilyn Monroeové a Adolfa Hitlera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám