Hlavní obsah

Islamista dostal za přípravu atentátů v New Yorku 16 let vězení

Na 16 let vězení odsoudil v úterý newyorský soud amerického islamistu Josého Pimentela, obviněného z přípravy atentátů v New Yorku. Pimentel se minulý měsíc po původním zapírání přiznal k plánu sestrojit výbušniny k útokům na policejní a vojenské cíle ve městě a dohodl se s prokuraturou na trestu na dolní hranici rozpětí.

Článek

Devětadvacetiletý muslim atentát spáchat nestačil a původně před soudem tvrdil, že je nevinný. Za své přiznání se s prokuraturou dohodl na trestu 16 let, který soud potvrdil.

Pimentel pochází z Dominikánské republiky a k islámu konvertoval v roce 2004, podle úřadů se stal přívržencem Al-Káidy. Vyšetřovatelé ho zadrželi v listopadu 2011 a obvinili z pokusu sestrojit výbušniny, které chtěl použít k útokům na cíle ve městě, včetně policejních stanic, pošt a vojáků vracejících se z Iráku či Afghánistánu.

V případě normálního procesu mu hrozilo vězení od 15 let do doživotí. Jeho právníci ale od začátku jednali s prokuraturou o mimosoudní dohodě, na jejímž základě by se přiznal výměnou za nižší trest.

Pimentel, který o své víře v islámskou svatou válku džihád psal i na internetu, se údajně inspiroval činností Al-Káidy, ale jednal sám. Podle policie chtěl mimo jiné sestrojit takzvanou trubkovou bombu podle návodu z časopisu, který vydává Al-Káida na Arabském poloostrově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám